Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Danica Grujičić već otkrila za Sputnjik šta će joj biti prvi koraci u Ministarstvu

© Sputnik / Lola ĐorđevićDanica Grujičić i Maša Radović
Danica Grujičić i Maša Radović - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Novi ministar zdravlja, neurohirurg i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, profesor doktor Danica Grujičić, smatra da je imperativni zadatak srpskog zdravstva izgradnja novih zdravstvenih ustanova ali i povratak značaja uloge lekara opšte prakse.

„Moram priznati da će meni biti znatno lakše nego gospodinu Lončaru koji je došao pre osam godina. Odgovorno tvrdim da je tada državno zdravstvo bilo devastirano. Sada je situacija znatno povoljnija, rekla je Danica Grujičić nedavno reporterki Sputnjika Maši Radović, u emisiji "Maša i...".

Doktorka Grujičić veruje da će koliko sledeće godine otpočeti izgradnja novog instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a napominje da se Tiršova 2 uveliko gradi.

Prioritet reforme zdravstva

Ono na čemu kaže da će insistirati i što je po njoj prioritet prve vrste jeste oživljavanje skrininga i rano otkrivanje najopasnijih malignih bolesti uz apsolutnu reformu primarne zdravstvene zaštite, odnosno takozvanih kućnih, porodičnih lekara.
Pozivam moje mlade kolege, buduće lekare koji su sada peta ili šesta godina studija, da ne misle da je samo bitno biti specijalista. Možete biti vrstan lekar, a da budete lekar opšte prakse. Nama će trebati mladi ljudi koji će biti najbolji prijatelji svojih pacijenata i kojima će, zapravo, ti pacijenti verovati.
Grujičićka smatra da je nužno vratiti poverenje u lekara opšte prakse, u porodičnog lekara, koji će biti tu da medicinski posavetuje svoje pacijente i u kojeg će pacijenti imati puno poverenje.
On će vam pomoći deset puta, jedanaesti put ćete njega pitati da li da primite vakcinu, nećete surfovati po internetu, nećete slušati kojekakve gluposti. Uradićete onako kako vam kaže lekar koji vam je pomogao i kome vi verujete. E, to je nešto u šta moramo da uđemo. Ja sam ubeđena kada bismo zaista uspeli sa ekonomistima, sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, sa ostalim fondovima osiguranja da napravimo jednu pravu reformu, da bismo za desetak godina imali apsolutno najbolji zdravstveni sistem na svetu.

Samit mladih lekara

Fondacija „Zajedno za mlade“ već uveliko radi na organizaciji velikog samita mladosti na kojem se očekuje prisustvo velikog broja studenata iz inostranstva. Pomenuti studenti su lideri studentskih organizacija koji bi trebalo da dođu u Srbiju, na Zlatibor. Očekuje se prisustvo od blizu hiljadu najboljih studenata sa svih državnih fakulteta iz Srbije i inostranstva a poruka koju bi poslali bila bi da „mladost zahteva život, bezbrižan život. Želimo da živimo – pustite nas“.
Pogledajte gostovanje Danice Grujičić u emisiji Maša i..., gde je govorila o tome sledi li zabrana ruske medicine na Zapadu, koje nove bolesti se javljaju na prostoru Balkana kao posledica osiromašenog uranijuma kojim nas je zasipao NATO, ali i šta bi se desilo da je umesto medicine upisala avio-inženjerstvo u Moskvi, kao što je planirala:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala