Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Blinken u Prištini protiv „prekrajanja granica“, a sve u čast Olbrajtove koja je prekrajala Srbiju

© AP Photo / Kevin LamarqueAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Na forumu žena u Prištini posvećenom Medlin Olbrajt državni sekretar SAD Entoni Blinken u video obraćanju je poručio da je neophodno da se ustane protiv tirana i svih onih koji koriste silu da prekrajaju granice drugih država.
"Povod za intervenciju Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu bio je ispravan, stoga je uspešno okončan", izjavio je na forumu u Prištini državni sekretar Entoni Blinken.
Sećajući se bivše sekretarke Medlin Olbrajt, Blinken je rekao da su od nje dobili jasne instrukcije.
„Moramo ustati protiv tirana i drugih i svih onih koji koriste silu da prekrajaju granice drugih država. Ona je u poslednjoj poseti Prištini, 2019. godine, rekla da je rat na Kosovu bio sukob između varvarskih ubistava i neophodne sile, zlonamerne netrpeljivosti i poštovanja ljudskih prava. Između tiranije i demokratije, naša Alijansa je bila veoma moćna, ali smo uspeli, jer je naša stvar bila ispravna zbog naroda Kosova. Sve važi i danas i ponovo ćemo uspeti“, izjavio je američki državni sekretar na forumu koji je održan pod pokroviteljstvom predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani.
Nekadašnje američke sekretarke setio se i general Vesli Klark. Iako je rekao da je ostalo još mnogo posla, Klark je pohvalio tzv. Kosovo i dodao da je ponosan na posao koji je obavljen.

Vjosa Osmani: Žene su uzele oružje da zaštite Kosovo

Domaćin Foruma, predsednica Vjosa Osmani, izjavila je da je cilj prevazilaženje izazova, kako bi se postigla ravnopravna zastupljenost.
„Radićemo dan i noć na tome da jednakost bude deo naše svakodnevice. Kada gledamo u budućnost, ne smemo zaboraviti prošlost. Istorija Kosova je priča o svakoj ženi koja je skinula kamen sa našeg puta ka ravnopravnosti. Žene koje su se suočile sa otporom i protestima 90-ih takođe su uzele oružje da zaštite ovu zemlju“, rekla je ona.
U okviru foruma Vjosa Osmani odlikovala je žene Ukrajine Predsedničkom medaljom za zasluge za, kako je rekla, iskazanu hrabrost i dat doprinos.
Orden su primili poslanica ukrajinskog parlamenta Jevgenija Kravčuk i ukrajinski novinari koji su se smešteni na Kosovu, prenosi KoSSev.
Zastava Srbije pored krana - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Podkast
Kakvom to „batinom“ Zapad preti Srbiji | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala