- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden govorio o svom zdravlju i pokrenuo lavinu komentara: „Nije smešno. Zastrašujuće je“ /video/

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
U intervjuu za jednu od najpopularnijih emisija na američkom kanalu MSNBC, Džozef Bajden napravio je gaf koji je pokrenuo lavinu komentara o njegovom mentalnom zdravlju.
Isprva Bajden je u emisiji „Nedeljni šou“, odgovarajući na pitanje namerava li da se kandiduje za drugi mandat odgovarao staloženo.
Na komentar voditelja Džonatana Kejpeharta da su građani zabrinuti zbog predsednikovog zdravlja (pomenuo je svoju tetku Gloriju koja je glasala za Demokrate, a sada, kako je rekao, nije sigurna da će se Bajden ponovo kandidovati), predsednik SAD odgovorio je da je legitimno brinuti se o bilo čijim godinama, uključujući i njegove.
„Mislim da je to potpuno legitimno. Mislim da je najbolji način da donesete sud o tome ako me posmatrate. Usporavam li? Radim li istim tempom?“, rekao je Bajden.
Šef Bele kuće sebe je opisao kao „velikog poštovaoca sudbine“ i da bi „sutra mogao da se razboli i umre“ i naglasio da bi oni koji u pitanje dovode njegove godine i oštroumnost mogli da podrže i „nekog drugog demokratu“.
„Što se tiče mog nivoa energije i pitanja koliko toga mogu da uradim, mislim da bi ljudi trebalo da se zapitaju imam li i dalje istu strast prema onome što radim. Ako misle da imam, u redu. Ako ne misle... trebalo bi da me ohrabre da odem“, rekao je predsednik i dodao:
„Ali Džonatane, kucni u drvo, ne želim da se zavitlavam, dobrog sam zdravlja. Fizički funkcionišem dobro, a takođe i mentalno“.
Čini se, međutim, da predsednik nije ubedio gledaoce da je dobrog zdravlja, jer se u jednom trenutku tokom razgovora učinilo da je „odsutan“ i to u trenutku kada ga je Kejpehart upitao šta o eventualnoj odluci da se ponovo kandiduje misli Bajdenova supruga.
Nakon voditeljevog pitanja usledilo je dugo i neprijatno ćutanje, a predsednik je dugo ostao zagledan u pločnik staze po kojoj su se on i Kejpehart tokom intervjua šetali. Odgovor je usledio tek pošto je Kejpehart morao da ga „podstakne“.
„Doktorka Bajden misli da... moja žena misli da ja... uh... da radimo nešto veoma važno“, nemušto je izgovorio predsednik.
Korisnici društvenih mreža odmah su reagovali, pitajući se šta se dogodilo i ocenjujući da Bajden nije u stanju da se kandiduje po drugi put.
"Ovo nije smešno. Zastrašujuće je. On ne sme ponovo da e kandiduje", jedan j eod komentara.
Pitanje Bajdenove kompetentnosti na dnevnom je redu američkog političkog života već duže vreme i na njega ne obraćaju pažnju samo građani, već i političari. Tako je, reagujući na najnoviji gaf predsednika koji će narednog meseca napuniti osamdeset godina, članica Kongresa Klaudija Teni uporedila Bajdena sa voštanom figurom iz muzeja Madam Tiso kome, kako je rekla, „vlada u senci“, odnosno tim iz Bele kuće, sugeriše šta da govori.
„Moramo da proverimo da li je Džo Bajden zaista sposoban da bude predsednik. Ja mislim da nije“, izjavila je Tenijeva i dodala da se pridružila inicijativi svog kolege Ronija Džeksona, koji je zahtevao da se američki predsednik podvrgne kognitivnom testu.
Nakon niza gafova u javnosti, Džekson, koji je, pre nego što je izabran u Kongres, bio lekar trojice predsednika - Džordža Buša, Baraka Obame i Donalda Trampa - već odavno naglašava da aktuelni američki predsednik zbog zdravstvenog stanja nije sposoban da obavlja dužnosti.
„Nije potreban neurolog da bi se shvatilo da je (Bajden) u ozbiljnom kognitivnom padu. Američki narod zna šta se dešava i ne misli da je glavnokomandujući u stanju da obavlja svoj posao. Prošlo je vreme kada su ga osoblje Bele kuće i liberalni mediji štitili od pitanja o mentalnoj sposobnosti i mojih zahteva za kognitivnim testom“, rekao je Džekson.
U međuvremenu, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je skoro dve trećine Amerikanaca „donekle zabrinuto“ zbog mentalnog zdravlja predsednika, dok bi za njegov reizbor glasalo svega 33 odsto građana SAD, piše međunarodni Sputnjik.
O Bajdenovom zdravstvenom stanju nedavno je u emisiji Maša i ... za Sputnjik govorila prof. dr Danica Grujičić:
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
SVET
Bajden ponovo „briljira“: Niz gafova tokom posete Izraelu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala