- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ekspert: Kina će ostati ostrvo stabilnosti u svetu

© AFP 2023 / Ed JonesVojnik ispred Doma naroda u Pekingu tokom kongresa Komunističke partije Kine
Vojnik ispred  Doma naroda u Pekingu tokom kongresa Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
Pratite nas
Reizbor Si Đinpinga za predsednika Komunističke partije Kine karakteriše Kinu kao ostrvo stabilnosti u turbulentnom periodu svetske istorije, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika Rusko-kineskog društva Sergej Sanakojev.
„Reizbor Si Đinpinga govori o tome da Kina danas, uz sav svoj brzi razvoj, ostaje ostrvo stabilnosti koje, faktički, sprečava svet da vrši neke nepromišljene akcije ili da strmoglavo ide ka dnu“, rekao je Sanakojev.
Prema njegovim rečima, za deset godina vladavine Si Đinpinga je stabilizovan razvoj Kine.
Što se tiče rusko-kineskih odnosa, ruski ekspert je naveo, da su odnosi Rusije i Kine obrazac odnosa novog tipa za sve države. Ovaj odnos ima pozitivnu agendu, zasnovanu na prijateljstvu i saradnji koja ulazi u novu eru.
„Iako nam zameraju da još nismo postigli neki saveznički odnos, ja verujem da smo ga prerasli. Naši odnosi su već mnogo dalje otišli i siguran sam da ćemo ponovnim izborom predsednika Si Đipinga u istom pravcu ojačati naše veze“, zaključio je on.
U Pekingu je 22. oktobra završen 20. kongres Komunističke partije Kine, koji se održava na svakih pet godina i na kome je predsedniku Kine Si Đinpingu formalno poveren treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije.
Na plenumu je izabran novi sastav Politbiroa i stalnog komiteta Politbiroa, koji će upravljati zemljom u narednih pet godina i donositi najvažnije odluke o daljem razvoju stranke i zemlje.
Obeležavanje Dana državnosti Kine - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
SVET
Si ponovo generalni sekretar KP Kine: Ostvarili smo dva čuda /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala