- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vitez i oficir Vesna Fila – žena koja se ne boji svog prezimena i titule supruge

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMarina Rajević Savić i Vesna Fila
Marina Rajević Savić i Vesna Fila - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Iako iza sebe ima bogatu karijeru krunisanu sa dva ordena, Vesna Fila kaže da ne samo što joj ne smeta, već se i ponosi kada je okarakterišu kao ženu Tome File. Po njoj, svaka žena koja preko mere insistira na individualnosti ulazi, vođena sujetom, sama sa sobom u suludo takmičenje koje se neminovno završava izmicanjem tepiha ispod sopstvenih nogu.
Gost Sputnjikove emisije "Dok anđeli spavaju" bila je gošća koja se ne boji svojih zvanja ukoliko se nalaze u muškom rodu niti joj smeta kada je nazivaju suprugom čuvenog advokata jer, kako sama kaže, čovek mora biti svestan sebe i onoga šta je zaslužio, ali i onoga što mu je dato.

Vitez – oficir – supruga

Direktor škole, pomoćnik ministra prosvete i nosilac dva ordena, dve akademske palme za doprinos negovanju francuske kulture i jezika objašnjava kako su porodica i osećaj pripadnosti za nju prioritet. Dok je prvi orden uručen od Francuske Republike u rangu viteza, drugi orden Vesni Fili dodeljuje status oficira. Ipak, sama naglašava kako je ponosna i na titulu supruge. Pedeset godina braka između dvoje izuzetno uspešnih pojedinaca doveli su ih do saznanja da čovek mora biti ponosan na sebe i svoja dostignuća, ali da isto tako mora biti ponosan i na zajednicu koju sa svojim izabranikom gradi godinama ili decenijama.

Tajna dobrog braka

Iako autor čak 24 kompleta udžbenika za đake od prvog od osmog razreda osnovne škole, naglašava da za dobar i dugovečan brak ne postoji dobra lekcija niti pravi recept. Sve zavisi od ljudi, od pojedinaca, njihovih naravi i pogleda na sebe, na svog supružnika i njihovo zajedničko mesto u životu. Jedini postulat kojeg bi trebalo svi ti pojedinci različitih naravi i shvatanja da prihvate i primene jeste taj da u braku mora postojati veliko poverenje, podrška i izuzetna tolerancija. Egoizam je pravi rušitelj brakova, a razmena u kojoj supružnik i daje i prima bez računa i sujete jeste ključna. Deca, koja su kruna braka, nikako nisu karika koja isti može i očuvati. To, zaključuje Fila, jedino može beskrajna razmena poverenja, poštovanja i tolerancije.
© Sputnik / Radoje PantovićAdvokat Toma Fila
Advokat Toma Fila - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Advokat Toma Fila

Odricanje je ljubav

Iako je pored matičnog Filološkog fakulteta završila i glumu u klasi sa Aleksandrom Berčekom, Nedom Arnerić, Aljošom Vučkovićem i Mirkom Babićem, po diplomiranju se odmah udala, napustivši time glumu pre nego što je ikada u nju i kročila. Odluku je sama donela, shvativši da zbog prirode posla kojim se njen suprug već bavio i umetnosti koja je nju privlačila, neće imati vremena da zasnuju i vode računa o porodici.

Nezavršena osnovna škola

Kolektiv i đaci škole Vladislav Ribnikar, koja je ranije nosila naziv Aleksa Šantić, pamti bivšu direktorku Filu po prisutnosti, ali ne samo fizičkoj, već i suštinskoj. Vesna Fila je uvek govorila da je porodica prva, a znajući da mnoga deca dolaze iz razbijenih i nefunkcionalnih porodica, trudila se da im razvije osećaj pripadnosti školi. I dok je ona govorila đacima da se nikad ne zna kada će jedni drugima kasnije u životu zatrebati, stvarajući i negujući ono što će kasnije postati dugogodišnja prijateljstva, njen suprug je u šali govorio kako je oženjen ženom koja još nije završila osnovnu školu – aludirajući na činjenicu da je i sama Vesna kao dete pohađala istu ustanovu u kojoj je kasnije predavala i radila.
© Tanjug / JADRANKA ILICOsnovna škola „Laza Kostić“
Osnovna škola „Laza Kostić“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Osnovna škola „Laza Kostić“

Policajac Mrvica

Pored nastavnog kadra i ostatak kolektiva O.Š. Vladislav Ribnikar bio je posvećen deci, a izrazit primer toga bio je i policajac Mrvica. Visok dva metra, krupan, pouzdan, a nežne duše, deca su školskog policajca prekrstili u Mrvicu. Direktorka Fila je u početku branila deci da ga tako oslovljavaju, brinući se da ga time ne uvrede, međutim, otac četvoro dece, izuzetno angažovan oko svih mališana i sivma njima naklonjen, Mrvica je novo ime prihvatio sa oduševljenjem.

Vera u budućnost

Od njene prve generacije prošlo je dosta godina i još mnogo više đaka, ali Vesna Fila se i dalje svake godine sastaje sa svojim prvim razredom. Odavno im nije više razredni starešina, nekadašnji đaci su danas odrasli ljudi, ali ih ona i dalje zove svojom decom. Iako iza sebe ima brojna dostignuća na polju kulture, iako je radila kao pomoćnik ministra prosvete, iako je učestvovala u nebrojenim kulturno-prosvetnim manifestacijama, tek gledajući svoju prvu generaciju – svoju decu kako voli da ih zove, Vesna Fila kaže da dobija veru u bolju i ispravniju budućnost.
Čitav razgovor sa Vesnom Filom možete poslušati u emisiji Marine Rajević Savić "Dok anđeli spavaju" ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala