- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

UN pozivaju svetski sud da se pozabavi izraelskom okupacijom Palestine

© AP PhotoZastave Izraela i Palestine
Zastave Izraela i Palestine - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije pozvale su Međunarodni sud pravde da preispita pravne posledice izraelske okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalima, insistirajući da palestinske teritorije ne smeju biti lišene državnosti ili suvereniteta od strane bilo koje okupacione sile.
Tročlana komisija UN-a zadužena za ispitivanje stanja ljudskih prava na palestinskim teritorijama objavila je u četvrtak svoj prvi izveštaj, navodeći „razumne razloge” za zaključak da je izraelska okupacija Zapadne obale i istočnog Jerusalima „protivzakonita prema međunarodnom pravu zbog svoje trajnosti i de fakto aneksionih politika izraelskih vlada”.
„Akcije izraelskih vlada koje su razmatrane u našem izveštaju predstavljaju nezakonit režim okupacije i aneksije koji se mora rešiti“, rekao je komesar Kris Sidoti u saopštenju i dodao:

„Međunarodni sistem i pojedinačne države moraju delovati i poštovati svoje obaveze prema međunarodnom pravu. To mora da počne na ovoj sednici Generalne skupštine podnošenjem izveštaja Međunarodnom sudu pravde (MSP)“.

Komisija je osnovana prošle godine nakon jedanaestodnevnih borbi između izraelskih bezbednosnih snaga i palestinskih militanata, kako bi istražila „sva navodna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i sva navodna kršenja i zloupotrebe međunarodnog zakona o ljudskim pravima“ na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i unutar teritorije Izraela.
U novom izveštaju na 28 stranica naglašava se da zakon o okupaciji mora biti „privremen“ i da važi samo tokom rata, ali se ipak napominje da mnogi Palestinci sada žive pod stalnim vanrednim stanjem. Tvrdeći da Palestinci ne mogu biti trajno lišeni državnosti ili suvereniteta, komisija je od MSP-a zatražila „hitno savetodavno mišljenje... o pravnim posledicama kontinuiranog odbijanja Izraela da okonča okupaciju“.
Iako su druga tela UN-a i međunarodne organizacije u prošlosti više puta proglašavale da je izraelska okupacija u suprotnosti sa međunarodnim pravom, MSP je izdao samo jedno savetodavno mišljenje o Izraelu 2004, kada je presudio da su delovi izraelske „bezbednosne barijere“ izgrađene oko Gaze i Zapadne obale nezakoniti, pošto su prešli granice utvrđene 1967. Takva savetodavna mišljenja, međutim, nisu obavezujuća, i ostaje nejasno koje će mere MSP preduzeti nakon novog izveštaja UN.
Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Gazu okupirale su izraelske snage nakon Šestodnevnog rata 1967. Iako je Izrael evakuisao svoje vojnike i naseljenike iz Gaze 2005, držeći je od tada pod čvrstom blokadom, jevrejska naselja nastavila su da rastu na drugim teritorijama , a stotine novih jevrejskih naselja izgrađena su na zemlji koja je oduzeta od arapskih vlasnika.
Prema podacima izraelskih organizacija za zaštitu ljudskih prava, Pis nau i B'Tselem, oko 465.000 izraelskih doseljenika danas živi na Zapadnoj obali, kao i više od 200.000 u okupiranom istočnom Jerusalimu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala