Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SPC: Lažni tekst o Crkvi i patrijarhu u listu Danas

© Sputnik / Lola ĐorđevićZgrada Patrijaršije
Zgrada Patrijaršije - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je na internetskoj prezentaciji dnevnog lista "Danas" objavljen "potpuno lažni, izmišljeni tekst" o sastanku patrijarha Porfirija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i nemačkim političarem Kristijanom Šmitom.
U saopštenju Informativne službe SPC, navodi se da nikakav sastanak te vrste nije održan, niti je planiran.
Ta netačna vest plasirana je kao najvažnija, prva i naslovna vest, 21. i 22. oktobra u dnevnom listu "Danas", navodi SPC.
Navodeći da ni Kabinet patrijarha, na koji se list Danas poziva kao na izvor, niti bilo ko iz Patrijaršije ima potrebu da komentariše ili demantuje vesti lista "Danas", ističe se da radi vernog naroda, pogotovo u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, gde takvi izmišljeni i lažni tekstovi u narodu izazivaju zabunu i nepoverenje prema Crkvi i patrijarhu, dužni su da kažu da nikakav sastanak te vrste nije održan.
"Nije ni planiran, niti se patrijarh u bilo kojoj varijanti sastao sa Šmitom tokom njegove posete Beogradu ovih dana. Činjenica je samo da je nemački političar 20. oktobra posetio Hram Svetog Save, o čemu je javnost obaveštena putem sajta Hrama, a vest o tome preneli su gotovo svi beogradski mediji, osim Danasa.. I to je sve", saopštila je Informativna služba SPC.
Ukazuje se na to da se niti patrijarh Porfirije, ni Crkva u celini, ne mešaju u izborni i postizborni proces, bilo gde i bilo kada, pa tako ni u Republici Srpskoj ili u Bosni i Hercegovini.
"Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije, kao duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba, bez obzira na to gde žive ili koju političku ili ideološku opciju zastupaju, moli se za slogu, razumevanje i napredak čitavog našeg naroda u Republici Srpskoj, bez obzira na izborne rezultate. U ovim turbulentnim vremenima, patrijarh se naročito moli za miran suživot i saradnju svih naroda u Bosni i Hercegovini", poručuje se u saopštenju SPC.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala