- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Previše govornika iz EU na SB UN o Ukrajini: Na zahtev Moskve Litvanija i Rumunija bez učešća

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Predsedavajući u Savetu bezbednosti UN – Gabon, na insistiranje Rusije, nije dozvolio predstavnicima Litvanije i Rumunije da učestvuju na zasedanju Saveta bezbednosti o Ukrajini, izjavio je Sputnjiku izvor iz Ujedinjenih nacija.
„Predsedavajući nije sinoć dozvolio, na insistiranje Rusije, da na sednici prisustvuju predstavnici Litvanije i Rumunije, jer je učestvovao veliki broj predstavnika EU“, rekao je sagovornik.
Tokom jučerašnjeg dana je održana redovna sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, a tema sednice je bila i humanitarna situacija. Osim članova Saveta bezbednosti su učestvovali i predstavnici Ukrajine, EU, Slovačke, Poljske, Nemačke i Grčke.
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je tokom sednice rekao da je zbunjen zbog velikog broja govornika, s obzirom na to da je sastanak održan u formatu brifinga, a ne u formi debate. (U debatama Saveta bezbednosti, za razliku od brifinga, može da učestvuje neograničen broj zemalja).
On je istakao da ruska delegacija u tome vidi samo težnju da se produži vreme trajanja sednice. Ambasador Rusije pri UN je naveo da ruska delegacija dobro zna stavove tih zemalja i da bi njihovu poziciju veoma dobro mogao da sumira predstavnik EU.
Nebenzja je zamolio predsedavajućeg Savetom bezbednosti da se pažljivije odnosi prema sastavljanju spiska govornika na sednicama UN o Ukrajini.
Kako je kasnije saopštila pres služba Ministarstva inostranih poslova Litvanije, ambasador te zemlje pri Ujedinjenim nacijama Ritis Paulauskas je izrazio protest Gabonu, jer Viljnusu nije data mogućnost da govori u ime baltičkih zemalja i Češke.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
RUSIJA
Rusija odgovorila na optužbe Zapada o nabavci iranskih dronova: Apsurd i dezinformacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala