- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

CIK BiH: Nisu utvrđeni rezultati izbora za predsednika i potpredsednika Srpske

© Sputnik / Branko MaksimovićIzbori u Bosni i Hercegovini
Izbori u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Centralna izborna komisija BiH nije večeras utvrdila preliminarne rezultate izbora za predsednika i potpredsednika Srpske i to će učiniti kada se za to steknu uslovi, izjavio je predsednik CIK-a Suad Arnautović. Milorad Dodik ranije je izjavio da će protiv članova CIK-a podneti krivičnu prijavu ako do danas ne objave preliminarne rezultate.
Arnautović je rekao da je Glavni centar za brojanje nije okončao kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsednika i potpredsednika Srpske.
„Od 2.239 biračkih mesta u izbornoj jedinici Republika Srpska, prema naredbi CIK-a za kontrolno ponovno brojanje, obrađeno je 1.070 biračkih mesta iz 13 opština, odnosno gradova“, naveo je Arnautović.
Kako je rečeno na hitnoj sednici CIK-a, rezultati izbora za predsednika i potpredsednika Republike Srpske biće utvrđeni dopunskom odlukom.

Usvojena odluka o objavljivanju rezultata opštih izbora

CIK BiH je na istoj sednici utvrdio i objavio preliminarne rezultate izbora za Predsedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona.
Od objavljivanja ove odluke teče rok za prigovore, koji traje do 25. oktobra do ponoći.
CIK BiH danas je trebalo da utvrdi i objavi rezultate opštih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora, navodi RTRS.
Pravilnikom je predviđeno da „CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora“.
Podsetimo, predsednik SNSD-a i kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIK-a BiH biti podnete krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsednika Srpske.
CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mestima u Srpskoj za nivo predsednika i potpredsednike Republike Srpske.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
REGION
Dodik o izborima u BiH: Mi smo pobedili, sve ostalo su spekulacije /video/
Izbori u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
REGION
CIK BiH: Odbijen zahtev za poništavanje izbora u Republici Srpskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala