- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gardijan: Sledeća pandemija stići će iz otopoljenih lednika Arktika

© PixabayZaleđena voda na Arktiku
Zaleđena voda na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Sledeću pandemiju, najverovatnije, neće doneti slepi miševi ili ptice, nego ono što se krije u ledu koji se topi na Arktiku, piše „Gardijan“. Naučnici su analizirali tlo i sedimentne naslage polarnog arktičkog jezera Hejzen, u koje stiže voda iz mnogih glečera.
Naučnici su otkrili DNK i RNK već poznatih virusa u uzorcima, izgradili algoritam i zaključili da zbog topljenja lednika raste verovatnoća da će virusi dobiti pristup novim nosiocima.
Zbog globalnog otopljavanja virusi i bakgterije koji su ranije bili zarobljeni u večnom ledu mogu da se probude i da zaraze lokalne životinje. Autor teksta podseća da je 2016. godine na severu Sibira izbila epidemija antraksa, verovatno zbog toga što se otopio skelet zaraženog jelena.
Druga istraživanja pokazuju da u ledu mogu da se kriju i virusi za koje čovek još ne zna. Pre godinu dana naučnici iz SAD su u uzorcima iz Tibeta pronašli 33 virusa, od kojih 28 nije bilo poznato čoveku. Njihova starost je proceena na15.000 godina.
Francuski naučnici uspeli su 2014. godine da ožive virus iz sibirskog večnog mraza i on je ponovo postao zarazan posle 30.000 godina. Prema rečima autora tog istraživanja, otapanje leda je „recept za katastrofu“.
Stručnjaci, međutim, upozoravaju: predskazivanje rizika od pandemije nije isto što i predskazivanje pandemije. Dok virus i njegov prethodni nosilac ne postoje na jednom mestu istovremeno, opasnost od dramatičnih događaja i nije tako velika.
Globalno otopljavanje promeniće život postojećih životinjskih vrsta, tako da nije poznato da li virus može da menja nosioca koji mu je potreban.
Iako naučnici pokušavaju da zvuče spokojno, uveravajući nas da situacija nije kritična, oni ipak apeluju na to da se istražuje mikrobiološki svet planete, kako bi se ispravno procenili rizici.
„Dve stvari su sada očigledne. Kao prvo, Arktik se brzo zagreva i glavni rizik za čovečanstvo proističe od njegovog uticaja na našu klimu. Kao drugo, bolesti iz drugih mesta prodiru u osetljive zajednice i ekosisteme Arktika“, navode naučnici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala