- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Da li će Herson doživeti sudbinu Marijupolja

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaEvakuacija iz Hersona
Evakuacija iz Hersona - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
I u Kijevu, i u Moskvi prognoziraju tešku „bitku za Herson“, koja bi mogla da počne svaki čas, jer Oružane snage Ukrajine pokušavaju da postignu uspeh pre izbora za Kongres SAD i početka zime, piše „Nova gazeta".
Vlasti Hersonske oblasti planiraju da u narednim danima iz regiona izvedu 50 do 60 hiljada civila. „Ako krenu borbe, počeće artiljerijska kanonada, bombardovaće grad, bolje je odvesti ljude odatle, kao što radimo sada“, rekao je nedavno vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.
Prema njegovim rečima, sada lokalne vlasti rade na povećanju kapaciteta prevoza trajektima i nabavljaju čamce. Na levu obalu Dnjepra seli se i vojno-civilna administracija Hersonske oblasti, a troškovi prevoza plaćaju se iz federalnog budžeta.
Saljdo je, takođe, rekao da je jedan od razloga za masovno premeštanje civila opasnost od poplava, koje mogu da se dese u slučaju da ukrajinska vojska napadne Kahovsku hidroelektranu. Ipak, „Herson niko neće predavati, a vojska zna šta radi“, rekao je Saljdo.
Komandant Objedinjene grupacije vojske u oblasti specijalne vojne operacije, general armije Sergej Surovikin, saopštio je u sredu da je situacija u hersonskom pravcu napeta i nije isključio donošenje „teških odluka“.
„Rukovodstvo NATO-a u Oružanim snagama Ukrajine već odavno zahteva od kijevskog režima ofanzivne operacije u hersonskom pravcu, ne hajući za žrtve, kako među ukrajinskim vojnicima, tako i među civilima“, rekao je Surovikin.
On je dodao da ruska strana ima podatke o tome da ukrajinska vojska namerava da koristi zabranjene metode ratovanja u regionu, kao i da Kijev planira masovni raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane i masovni, neselektivni raketno-artiljerijski napad na Herson. Takva dejstva mogu dovesti do uništavanja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilima, upozorio je Surovikin.
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u sredu ujutru je saopštio da ruska vojska blokira rad operatera mobilnih komunikacija i interneta u Tavrijsku i Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti kako bi sakrila premeštanje vojne tehnike i vojske.
Šef nikolajevske oblasno-vojne administracije Vitalij Kim je naveo da Rusi šalju saopštenja o tome da se treba evakuisati, pošto će Oružane snage Ukrajine granatirati Herson. „Znajući rusku taktiku, da se ukopavaju i prave utvrđenja u oblasti Čaplinke za topovsku artiljeriju, imam osećaj da se Rusi spremaju da udare po Hersonu“, dodao je Kim na svom Telegram kanalu.
Popularnu priču o omiljenoj taktici ruske vojske, koja beskonačno granatira sama sebe, prihvatio je i Dmitrij Orlov, prethodni gradonačelnik Energodara, grada koji je od proletos pod kontrolom Rusije. Prema njegovim rečima, ruska vojska ponovo granatira grad, usled čega je oštećen energetski sistem, a grad je delimično ostao bez struje.
Istovremeno, predstavnik administracije Hersonske oblasti Vladimir Rogov je u sredu rekao da su ukrajinske snage pokušale da s 30 čamaca izvrše desant na Energodar kako bi zauzele grad zajedno sa Zaporoškom nuklearnom elektranom. Njihov pokušaj je sprečen, naveo je Rogov.

Teška situacija oko Hersona

Pojedini analitičari u kijevskim medijima su već počeli da govore o tome da se očekuje da će Oružane snage Ukrajine uskoro postići uspeh, pre svega u Hersonu. Ipak, kako je u intervjuu priznao ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov, situacija oko grada je i dalje veoma teška. Prema njegovom mišljenju, ruska vojska sada pokušava da snabde grupaciju u Hersonu municijom. Istovremeno, ruske snage su po Kahovskom mostu položile tri prelaza za tenkove i zahvaljujući tome dobile mogućnost da prebacuju tehniku preko Dnjepra.
U oblasti Hersona, takođe, cevima dostavljaju gorivo, naveo je Ždanov, ocenjujući da je prerano govoriti o operativnom opkoljavanju tog grada.

Sačuvati Herson od sudbine Marijupolja

Zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov smatra da je situacija u Hersonu veoma složena i za one koji napadaju, i za one koji se brane.
Ako se uzme u obzir specifičnost tog područja, Oružane snage Ukrajine mogu da pokušaju da izvedu napad na branu, kako bi poplavile to područje.
„Ruska vojska, prirodno, zna za te planove i priprema se da odbije napad. Gađaju se pre svega protivnički odredi, a civilno stanovništvo se izvodi iz grada kako ne bi dospelo u zonu borbenih dejstava ili poplava. Vojska nastoji da zaštiti civile i ne želi da Herson bude razoren kao Marijupolj", kaže Sivkov.

Tri ključna pravca za ukrajinske snage

Direktor Muzeja jedinica protivvazdušne odbrane Jurij Knutov kaže da Oružane snage Ukrajine sada gledaju u tri ključna pravca. Prvi je hersonski, a drugi je zaporoški, u kojem su ponovo pokušali da izvedu desant i gde je ponovo nagomilan veliki broj bespilotnih letelica, oklopnih transportera i raznih sredstava za forsiranje Dnjepra.
Treći pravac je usmeren ka Lisičansku i Severodonjecku, koji je i dalje aktuelan, iako se tamo uspešno nastavljaju odbrambene borbe.
„Uostalom, nije isključena ni mogućnost istovremenog napada u sva tri pravca. Očigledno, oni se mogu očekivati s poboljšanjem vremenskih prilika, iako su se nedavno ukrajinski odredi prebacivali i po kišnom vremenu“, konstatovao je Knutov.
Prema njegovom mišljenju, Oružane snage Ukrajine moraju maksimalno da požure, pošto se 8. novembra odžavaju izbori za Kongres SAD. Važno je pokazati američkoj Demokratskoj partiji da, zahvaljujući isporukama naoružanja iz Vašingtona, Ukrajina postiže nove vojne uspehe. Kako tamo očekuju, to će pomoći da se pribave glasovi i sačuvaju mesta u Kongresu, što je objašnjeno i kijevskom rukovodstvu.
Zbog toga se od Kijeva zahteva gromoglasna pobeda, poput zauzimanja Hersona ili Zaporoške nuklearne elektrane, jer su za njih svi čuli.
„Jasno, pritisak na rusku vojsku će biti ogroman. Pošto je zadatak Ukrajine da se do kraja meseca postara da priđe gradu i da pokuša da istisne naše vojnike. Ukrajina će se pritom maksimalno potruditi da razori Herson, kako bi se, pored ostalog, osvetila njegovim žiteljima za učešće na referendumu. Otuda su pozivi lokalnih vlasti da se ljudi evakuišu opravdani i njih treba poslušati“, smatra analitičar.
Komandant Združene grupe ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini Sergej Surovikin - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Komandant ruskih snaga u Ukrajini: NATO traži od Kijeva ofanzivu ka Hersonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala