Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Otimaju nam Kosovo svaki dan, k'o vrane – spremni smo na kompromise, ali ne i na kapitulaciju

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je dans u Leskovcu da nam Kosovo i Metohiju otimaju svaki dan, k'o vrane i gavranovi, oči da nam uzmu, i svaki dan objašnjavaju da je to za naše dobro. On je naglasio da smo spremni na na kompromise, ali ne na kapitulaciju.
"Otimaju ga (Kosovo) svaki dan, k'o vrane i gavranovi, oči da nam uzmu, i svaki dan objašnjavaju da je to za naše dobro. Jedino što još ne videsmo kako je to za naše dobro, ne možemo da razumemo taj jezik kako je kada vam neko vadi oči, a da bude dobro za vas", rekao je Vučić.
Zato je, poručio je, njegov odgovor svih proteklih 10 godina, koliko god je teško bilo reći to svakome i na svakom mestu - ne tražimo ništa tuđe, samo hoćemo da budemo svoji na svome.
"KiM je deo Srbije, KiM je nešto što vam ne damo da nam uzmete", poručio je on.
Pri tom, dodao, za razliku od nekih drugih vremena, mi nikome nismo pretili, niti ćemo to činiti, samo tražimo da nas poštuju, onako kako mi poštujemo sve druge, i Albance, i sve druge sa zapada, koji su nam presudili 1999. godine
"I danas kada traže od nas srce našeg bića, nije naše da im pretimo već da skromno govorimo da znamo koliko smo slabi, koliko problema imamo, da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, i da to ne znači da smo slabi, jer je Srbija, stvarno, danas mnogostruko jača nego 1999. i 2012, u svakom smislu", rekao je Vučić.
Naše je, dodao je, da nastavimo da radimo, gradimo farbike, puteve pruge, izvozimo softvere, da brinemo o deci.
Poručio je da je jedina politika koja našu zemlju vodi u budućnost jesta da probamo da sačuvamo mir, ali i da budemo jednako tvrdi, čvrsti i ponosni i čuvamo ono što je naše i to ljubomorno ne damo nikome.
"To je jedina politika koja nas vodi u budućnost, ne prazno junačenje kao što to rade neki s desna, i ne davanje nacinalnih interesa budzašto kao što to rade neki s leva, već ozbiljna odgovorna i racionalna politika", istakao je Vučić.
Naglasio je da bi Srbija samo da nije učestovala u svim ratovima 20. veka danas imala više od 16 ili 17 mliona stanovnika.
Bili bismo veći od Holandije, dodao je Vučić.
Poručio je onima koji misle da je Srbija šaka zobi da ne potcenjuju duh slobode u Srbiji dodajući da Srbiju niko pokoriti ne može.
Kako je kazao, Srbija će ići u Evropu, ali čuvajući svoje pravo da budemo svoj na svome.
"Učinićemo sve da nam pravni sistem bude najmoderniji, da dobijemo još mnogo investicija, sve ćemo da napravimo, ali oko vitalnih državnih interesa - tu pogovora nema, spremni smo na kompromise, ali ne i na kapitulaciju", istakao je Vučić.
Naglašavajući da govori kao neko ko je najviši predstavnik izvršne vlasti i neko kome nije dozvoljeno da govori gluposti i nerealne stvari, naveo je da svi oni koji misle da će zvog svojih grešaka, zbog griže savesti i svega onoga što su uradili Srbiji 1999, moći da primoraju Srbiju da bi naterali neke druge da se ponašaju kao što se Srbija uvek ponašala - da poštuju međunarodno pravo, dodatno kažnjavajući Srbiju, videće snažniji otpor Srbije nego što su mogli da se nadaju.
"Videćete najsnažniji otpor naroda, najsnažniji otpor slobodne, slobodarske i ponosne zemlje. Mi nemamo rezervnu otadžbinu, imamo samo Srbiju i nećemo je dati njima, za nas je najlepša, najbolja i ne može da bude šaka zobi", poručio je Vučić u Leskovcu na proslavi četrnaeste godišnjice od osnivanja Srpske napredne stranke, čiji je lider.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
SRBIJA
Vučić: Velike sile neće menjati svoje stavove prema Kosovu, ni milimetar nismo bliže rešenju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala