- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Protiv Srbije vođen nuklearni rat niskog intenziteta: Nužan je pokret protiv NATO-a

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija knjige "Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju"
Promocija  knjige Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju  - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Pratite nas
Na promociji knjige „Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju“ profesor na Univerzitetu u Otavi i autor Mišel Čosudovski izjavio je kako za nužnost smatra formiranje neke vrste organizacije ili pokreta koji bi se suprotstavio agresivnoj politici Amerike i NATO-a koja već decenijama vrši teror nad slobodnim svetom.
Na promociji knjige „Agresija SAD i NATO“ uz profesora Čosudovskog govorili su Branko Krga, general u penziji i nekadašnji načelnik Generalštaba vojske Jugoslavije, Luka Kastratović, general u penziji i predsednik izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije kao i Živadin Jovanović, predsednik Beogadskog foruma za savet ravnopravnih i domaćin profesora Čosudovskog u Srbiji.
Autor knjige Mišel Čosudovski ocenio je da agresija NATO na Jugoslaviju 1999. godine predstavlja izraz politike širenja ka Istoku koja se nastavlja do današnjih dana kao i početak militarizacije Evrope. Čosudovski je okarakterisao agresiju kao ilegalni i kriminalni čin, a njegove nosioce smatra odgovornim za civilne žrtve, ubistvo dece, razaranje civilne infrastrukture i, kako je rekao, za "nuklearni napad niskog intenziteta".
Autor pokazuje da se radilo o većem broju neprincipijelnih i lažnih optužbi na naš račun u čemu se tražio povod za nepotrebnu upotrebu sile. Posledica rata protiv Jugoslavije odnosi se na to da je time izvršena generalna proba za ratove u Avganistanu, Iranu, Libiji, Siriji, Jemenu, Venecueli, a mogli bismo i dodati da verovatno ne bi bilo ni sadašnjeg tragičnog sukoba u Ukrajini da je svet principijelno reagovao na agresiju NATO-a protiv Jugoslavije, izjavio je general u penziji Branko Krga.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBranko Krga, general u penziji, raniji načelnik GŠ Vojske Jugoslavije
Branko Krga, general u penziji, raniji načelnik GŠ Vojske Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Branko Krga, general u penziji, raniji načelnik GŠ Vojske Jugoslavije
Genreal Kastratović osvrnuo se na činjenicu da je profesor Čosudovski, istraživajući i pišući o agresiji na Jugoslaviju trpeo lične pritiske izabravši da još u toku samog rata osudi neosnovani napad na jednu suverenu zemlju.
Značaj ove knjige je u tome što je deo tekstova napisan u toku agresije jer je profesor Čosudovski od početka agresije kada smo bili usamljeni ustao da osudi agresiju SAD i NATO. Ukazao je i ukazuje na njen karakter, motive, ciljeve i posledice, rekao je general u penziji Luka Kastratović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićLuka Kastratović, general u penziji, predsednik IO Kluba generala i admirala Srbije
Luka Kastratović, general u penziji, predsednik IO Kluba generala i admirala Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Luka Kastratović, general u penziji, predsednik IO Kluba generala i admirala Srbije
Nakon promocije knjige profesor Čosudovski, nosilac srpskog ordena Zlatna medalja, položio je cveće na Spomenik Deci žrtvama agresije 1999. godine u Tašmajdanskom parku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala