Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Nema nikakvih pritisaka, rokova i ultimatuma, ali...

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD podržavaju francusko-nemački predlog, ali da nema nikakvih rokova za dogovor Beograda i Prištine.
„Ne znam odakle je to poteklo, ali nema rokova“, rekao je Eskobar.
Eskobar je, u intervjuu za RTS, kazao da mu nije poznato da evropski predlog zahteva hitno rešenje u roku od nekoliko nedelja, ali da svakako zahteva veoma brz napredak u dijalogu.
„Nisam određivao nikakve rokove za to i taj predlog je i dalje u kontekstu dijaloga koji vodi EU“, rekao je Eskobar.
Napomenuo je da nije na SAD da postavljaju rokove i dodao da mu nije poznato ni da su ih postavili Evropljani.
„Da, pominjane su nedelje, ali mislim da to znači da ovaj predlog treba veoma pažljivo razmotriti i da ga treba posmatrati u kontekstu onoga što se dešava u Evropi. Evropa se suočava s jednom od najvećih kriza od Drugog svetskog rata i važno je konsolidovati našu zajednicu, stvoriti stabilnost u evropskom prostoru dok se bavimo krizom u Ukrajini“, rekao je Eskobar.
Povodom pisanja albanskih medija da prvi dogovor Beograda i Prištine mora da bude postignut do 24. februara, Eskobar je rekao da to apsolutno nije tačno i da ne zna odakle je poteklo.
„Video sam neke izveštaje. Nema pretnji, nisu planirane nikakve sankcije. S našeg stanovišta, i Srbija i Kosovo su važni, konstruktivni partneri i sve to treba da bude urađeno u kontekstu dijaloga koji vodi EU“, dodao je on.

Razgovor o preregistraciji u osetljivoj fazi

Specijalni izaslanik SAD je naveo da je od Prištine traženo da odloži preregistraciju do 1. septembra naredne godine.
„Naš razgovor o tome je i dalje u osetljivoj fazi. Zaista se nadam da će produžiti rok, nadam se da će prihvatiti zahtev zemalja Kvinte i lični zahtev državnog sekretara da to odlože da bi primena bila manje haotična i da bi se stekli uslovi za valjano sprovođenje“, rekao je Eskobar.
Eskobar je, po pitanju Zajednice srpskih opština, kazao da ni tu rokova, ali da je to postojeća obaveza koja mora biti ispunjena.
Prema rečima Eskobara, cela međunarodna zajednica je fokusirana da srpska zajednica bude zaštićena i to ne samo kroz prištinske institucije.
„Imamo i Euleks i Kfor koji su izuzetno fokusirani na bezbednost te zajednice i nastavićemo da izražavamo ozbiljnu zabrinutost povodim svih napada, svih incidenata i posvećuje se mnogo pažnje dobrobiti te zajednice“, naglasio je Eskobar.
Na pitanje koje su njegove glavne primedbe na račun Beograda i Prištine, Eskobar je odgovorio da SAD nemaju primedbe, već su zabrinute zbog toga što dijalog ne napreduje.
„Verujemo da obe strane treba konstruktivno da se uključe u dijalog koji vodi EU, obe strane treba da primene postojeće sporazume i obe strane treba da se obavežu na mirno rešavanje svih sporova“, kazao je on.
Ponovio je da SAD podržavaju uzajamno priznanje i smatraju da bi to bilo najbolje za region. Smatra i da dijalog pod okriljem EU mora biti mnogo više strateški, a ne samo instrument za rešavanje kriza poput one sa registarskim tablicama i nalepnicama.
„Ali suština dijaloga je da dve strane nađu rešenje koje im odgovara. Ako postoji rešenje koje odgovara obema stranama“, rekao je, između ostalog, Eskobar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala