- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanski general: Raketa koju je ispalio Su-27 u blizini britanskog aviona – jasno upozorenje Rusije

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaTehničar daje znake za poletanje lovcu Su-27 na aerodromu Čkalovsk
Tehničar daje znake za poletanje lovcu Su-27 na aerodromu Čkalovsk - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Pratite nas
Bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije Ričard Danat pozvao je rukovodstvo Velike Britanije da bude oprezno prilikom prikupljanja obaveštajnih podataka za Ukrajinu.
U autorskom članku za list „Dejli Telegraf“, Danat ističe da je neophodno izbegavati incidente poput onog koji se dogodio 29. septembra kada je, prema navodima britanskog ministra odbrane Bena Volasa, ruski lovac Su-27 lansirao raketu u blizini britanskog izviđačkog aviona koji je izvodio rutinsku kontrolu u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora.
Lansiranje rakete je, po mišljenju Danata, bilo jasno upozorenje za britanske vazduhoplovne snage da ne ulaze u zonu interesa Rusije. On smatra da će London „postupiti mudro ako uzme u obzir to upozorenje“, ukoliko britanska strana nije spremna „da poveća uloge i da se suoči sa posledicama“.
Danat konstatuje da je London postupio ispravno prihvatajući objašnjenje Rusije da je ruski lovac greškom ispalio raketu i tako odlučio da ne pogoršava situaciju.
Prema njegovom mišljenju, podržavajući Ukrajinu, Velika Britanija treba da pazi da ne da Rusiji povoda da poveća razmere specijalne vojne operacije.
„Incident iznad Crnog mora trebalo bi da bude poslednji u našim strateškim proračunima i akcijama. Ukoliko Ukrajincima predajemo informacije i obaveštajne podatke, potrebno je delovati krajnje oprezno i pažljivo prilikom korišćenja odgovarajućeg potencijala. Takve operacije treba da se odvijaju u tajnosti, da se lako negiraju i da se baziraju na principu neodređenosti“, rekao je bivši načelnik britanskog Generalštaba.
Kako je saopštio ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, „nenaoružani izviđački avion RC-135 River Joint izvodio je 29. septembra rutinsku patrolu iznad Crnog mora kada su ga presrela dva borbena ruska lovca Su-27. Međutim, tokom presretanja, jedan od lovaca Su-27 ispalio je projektil u blizini aviona RC-135 River Joint bez vizuelnog kontakta sa metom“. On je dodao da je o incidentu razgovarao direktno sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, te da je provera koju su obavile ruske vlasti pokazala da je Su-27 greškom ispalio raketu.
Ruska strana se nije oglašavala povodom pomenutog incidenta.
Ruski lovac Su-35S - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
RUSIJA
Britanski ministar: Ruski lovac ispalio raketu u blizini britanskog aviona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala