Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Berbok: Nerešena situacija između Beograda i Prištine izaziva tenzije - ne možemo to više dozvoliti

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Pratite nas
Svi znamo da jednog dana mora biti postignut sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine koji predviđa potpunu normalizaciju, kazala je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok i upitala - zašto stalno pomerati taj dan.
Berbok je u obraćanju šefovima diplomatija Berlinskog procesa danas kazala da "nerešena situacija između Kosova i Srbije izaziva stalno tenzije - bilo u vezi registarskih tablica ili isporuka struje".

„To sebi više ne možemo dozvoliti“, poručila je.

Navela je da zvaničan Berlin u potpunosti podržava napore specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i da se očekuje veća spremnost na kompromise obe strane.
Budućoj Vladi Srbije poručila je da se više uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodeći da se to posebno odnosi na sankcije Rusiji.
"Sa mnogo nade posmatramo konkretne korake Srbije u usaglašavanju vizne politike. Krijumačari ugrožavaju život i bezbednost ljudi, i delovanje protiv njih je cilj koji nas ujedinjuje", kazala je Berbok.
Kada je reč o BiH ocenila je da su građani glasali na važnim izborima, na čemu im je čestitala.
„Sada je isto tako važno da Republika Srpska prekine političke blokade i svoju separatističku politiku, jer je to u interesu svih građana u toj zemlji. Da bi se napredovalo u evropskoj pristupnoj perspektivi neophodno je učiniti više kako bi se ispunili zahtevi reformskih prioriteta EU", kazala je Berbok.
Ministarka je kazala i da će Nemačka imajući to u vidu sagledati preporuku Evropske komisije da se BiH da status kandidata.
„Mislim da zajedno možemo napredovati kod ove važne teme“, dodala je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala