- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U britanskom parlamentu pokrenuto pitanje borbe protiv ruskih „dezinformacija“ na Zapadnom Balkanu

© AP Photo / KIRSTY WIGGLESWORTHZgrada britansko parlamenta
Zgrada britansko parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
U parlamentu Velike Britanije pokrenuto je pitanje o borbi protiv ruskih „dezinformacija“ na Zapadnom Balkanu, prenosi televizija RT.
Kako se navodi u saopštenju britanskog ministra za evropske poslove Lea Doertija, u koji je RT imao uvid, Velika Britanija se nalazi „u prvim redovima“ međunarodnih napora za suprotstavljanje „ruskom uticaju“ na Zapadnom Balkanu.
„Pomažemo da se poveća otpornost regiona u oblastima kao što su sajber bezbednost, povećanje odbrambenog potencijala i suprotstavljanje dezinformacijama“, istakao je Doerti.
Takođe je podsetio da je London nedavno podržao slanje vojnog stručnjaka za borbu protiv „dezinformacija“ kako bi podržao napore sedišta NATO-a u Sarajevu. Cilj tih napora je suprotstavljanje „lažnim ruskim narativima“ u BiH, zaključio je britanski političar.

„Pretnja“ zapadnoj politici

Komentarišući ovu vest, zamenica direktora Instituta za strateška istraživanja i prognoze Ruskog univerziteta prijateljstva naroda (RUDN) Viktorija Fedosova kaže da su istraživanja javnog mnjenja na Balkanu, koja su sprovele različite strukture, pokazala da navodno postoji niz „pretnji“ zapadnoj politici u regionu. Među njima su „ruski narativi“, koje pominju strani stručnjaci, i „uticaj“ Turske i Kine.
„Po mišljenju Zapada, svi alternativni centri moći treba da budu ugašeni, a uticaj sveden na nulu. Sada, u kontekstu ruske specijalne vojne operacije, to je još neophodnije, jer su čak i u Severnoj Makedoniji održani protesti protiv politike NATO-a, a da ne govorimo o stavu Srba u BiH i Srbiji gde većina stanovništva ne podržava priključivanje politici EU po pitanju uvođenja antiruskih sankcija, uprkos pritisku koji se vrši na Srbiju“, objasnila je Fedosova.
Istovremeno, po njenim rečima, danas je političarima potrebna podrška, uključujući i lidere zemalja na Zapadnom Balkanu koji podržavaju politiku EU i NATO-a.
„Oni moraju da svedu na minimum rizik od izlaska stanovništva na ulicu, posebno u kontekstu rastuće energetske i ekonomske krize. Ovde će Velika Britanija, kao verni sledbenik američke politike, a često i pokretač mnogih antiruskih inicijativa, raditi svoj posao“, zaključuje ona.
U januaru je saopšteno da američki Stejt department namerava da izdvoji do 400.000 dolara za finansiranje inicijativa koje će promovisati američku kulturu i vrednosti među stanovništvom Srbije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji jer se bori za svoju politiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala