Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sećanje na oslobođenje Beograda: Defile „Pobeda slobode“, polaganje venaca i koncert /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje godišnjice oslobađanja Beograda
Obeležavanje godišnjice oslobađanja Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Memorijalnim defileom „Pobeda slobode“ koji čini Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane, u prisustvu predstavnika Grada Beograda, počelo je obeležavanje Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Defile je počeo na Terazijama, ispred hotela Moskva i nastavio se u pravcu Trga republike, a dvadeset pitomaca nosilo je replike zastava partizanskih brigada i divizija koje su učestvovale u Beogradskoj operaciji.
Po završetku defilea, na Trgu republike biće priređen koncert „Pesma slobode“ koji će pratiti dramske izvedbe, a u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.
Ranije danas, zvaničnici Srbije i Rusije odali su počast oslobodiocima Beograda polaganjem venaca - šef srpske diplomatije Nikola Selaković, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darja Kisić i ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko položili su vence i cveće na spomenik Večnoj vatri i kod spomenika Crvenoarmejcu u okviru spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

„Neka je večna slava i hvala besmrtnim oslobodiocima slobodarskog Beograda 1944. godine. Živeo Beograd! Živela sloboda! Živela Srbija! “, napisao je Selaković u knjigu sećanja.

Pored njih, vence na spomen-groblju oslobodilaca Beograda položili su i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih udruženja građana.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
„Počivajte u miru znajući da se i danas poklanjamo vašim senima, sa ponosom uvek i svuda ističemo da smo potomci takvih pravdoljubivih ratnika i da čuvamo slobodu i mir naše otadžbine budućim pokolenjima. Da nam večno živi naša jedina Srbija i, na današnji dan oslobođeni, Beograd“, poručio je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
U oslobođenju Beograda pre 78 godina učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koje su odlučujuću bitku za Beograd završile 20. oktobra 1944. godine, čime je nemačkoj Armijskoj grupi „Srbija“ nanet težak poraz.
Oslobođenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska – NOVJ.
U borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crvene armije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala