- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Objavljeno koliko novca Srbija ima na računu

© Sputnik / Miloš ĆurčinDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je na državnom računu danas 303,4 milijarde dinara, odnosno oko 2,5 milijarde evra, te da nemamo probleme sa novcem i likvidnošću i da država ispunjava sve svoje obaveze.
Uz pomoć koju bi eventualno dodelio Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delegacija boravi u Beogradu, državne finansije bile bi stabilne i sledeće godine, rekao je Siniša Mali za RTS.

Imamo dovoljno novca na računu

On je ukazao da postojeći aranžman sa MMF-om ističe u januaru 2023., te da će sa delegacijom MMF-a razgovarati o nastavku finansijskog aranžmana.
„U naredne dve nedelje razgovaraćemo i o nastavku aranžmana, dakle, hoćemo da nastavimo reforme koje smo započeli još pre par godina. Nas interesuje na koji način kroz MMF možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Ako hoćemo da nabavimo novac, hoćemo da ga nabavimo što jeftinije, jedan od izvora toga je MMF i zato hoćemo i o tome sa njima da razgovaramo“, kaže Mali.
Saradnja sa MMF-om dodaje i daje kredibilitet našim reformama i pomaže i u poboljšanju našeg kreditnog rejtinga, rekao je ministar finansija. On dodaje da nam je „aranžman sa MMF-om pomogao da sprovedemo reforme brzo i efikasno, te da naša zemlja bude efikasnija i konkurentnija“.
„Za prvih devet meseci ove godine, preko tri milijarde evra stranih direktnih investicija ušlo je u Srbiju uprkos krizi“, kaže Mali.
Prihod budžeta ove godine veći je za 170 milijardi dinara od planiranog, a udeo javnog duga u BDP-u danas iznosi 53,7 odsto, ističe ministar.
„Imamo dovoljno novca na računu, imamo i nabavljamo i uglja da imamo za predstojeću grejnu sezonu, imamo dovoljno gasa, i dalje kontrolišemo cene dizela, goriva, benzina, osnovnih životnih namirnica, pokušavajući tako da držimo pod kontrolom inflaciju u Srbiju“, rekao je Mali.
Ocenjuje da će ova biti teška godina, ali, kako kaže, mi moramo da se pripremimo i za onu narednu koja dolazi.

Hoćemo MMF na našoj strani

„I zato hoćemo MMF na našoj strani. Do sada smo se pokazali kao dobri partneri, hoćemo da nastavimo reforme zajedno sa njima, hoćemo da privlačimo strane investicije i dalje, hoćemo da otvaramo fabrike. Mi nijedan projekat nismo zaustavili do sada“, istakao je ministar.
Kako kaže u krizi koja je zadesila svet, naš cilj je da obezbedimo dovoljno svega za naše građane.
„Naš cilj kao države je da obezbedimo dovoljno gasa, goriva, dizela, benzina, struje, dakle svega za naše sugrađane“, poručio je Mali.
Kako je istakao, očekuje da ćemo do kraja naredne nedelje imati i novu Vladu i da će odmah uslediti rebalans budžeta.
Najvažnije je, dodaje on, da vlada bude efikasna, da obezbedimo rast, da očuvamo životni standard Srbije.
Mali je najavio da će od 1. do 14. decembra biti otvoren proces prijava za novčanu pomoć od 5.000 dinara mladima od 16 do 29 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala