Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kancelarija za KiM: Hram Hrista Spasa u Prištini je jedan od najtužnijih simbola srpske golgote

CC BY 4.0 / cropped photo/Endrit.mstf / Hram Hrista Spasa u Prištini
Hram Hrista Spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
„Srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno je izložen provokacijama, obespravljivanju i nasilju, ali neki od tih napada su postali simbol stradanja našega naroda, i Hram Hrista Spasa u Prištini je svakako jedan od najtužnijih simbola srpske golgote i nesreće“, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
Ističe se da nakon što je korišćen kao set za snimanje spotova, kaosmetlište i javni ve-ce, pano za ispisivanje poruka mržnje prema Srbima, hram je danas postao i jarbol za albansku zastavu i navodi da Priština na sve načine pokušava da sebe predstavi kao nekakvu oazu mira, a upravo u samom centru te iste Prištine se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu. U saopštenju se dodaje da dok god se takve stvari budu događale, izlišno je govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na Kosovu i Metohiji.
„Uništavanje tuđih svetih mesta je izraz najvećeg primitivizma i agresije, i tome nas istorija uči na tragičan način. Tamo gde su gorele i uništavane tuđe bogomolje, nedugo potom su goreli i uništavani oni koji su se u njima molili“, navode iz Kancelarije i ističu da zato zahtevaju i od donosilaca političkih odluka u Prištini ali i od predstavnika međunarodne zajednice na terenu da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima, jer oni, ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagoveštaj još strašnijih zlodela i nesreća.
„Ne upirući prstom ni u koga, tražimo samo da se osigura da simboli srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji - naše crkve, manastiri i istorijski lokaliteti - budu, ako ne poštovani, onda barem zaštićeni od napada ekstremista i vandala“, zaključuje se u saopštenju.
Hram Hrista spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
SRBIJA
Zastava Albanije na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala