- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kineski teleskop pronašao najveći atomski oblak ikada otkriven /foto/

© Foto : NRAO/AUI/NSF, S. DagnelloUmetnički prikaz galaksije u ranom univerzumu
Umetnički prikaz galaksije u ranom univerzumu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Međunarodni tim, predvođen kineskim naučnicima, otkrio je najveći atomski oblak u univerzumu. Oblak sastavljen od atoma vodonika ima oko dva miliona svetlosnih godina u prečniku i 20 puta je veći od Mlečnog puta.
Stručnjaci veruju da je oblak, otkriven pre 145 godina, nastao pre milijardu godina.
Ovo otkriće bi moglo pomoći naučnicima da shvate poreklo galaksija i otkriju slične gasovite strukture koje vrebaju negde drugde u univerzumu
Otkriće je bilo moguće samo uz pomoć ultra-moćnog teleskopa u jugozapadnoj kineskoj provinciji Gvidžou. Astronomi iz Kine, Evrope i Sjedinjenih Država pronašli su oblak nakon što su usmerili Sferični radio-teleskop sa otvorom od pet stotina metara (FAST) – najveći svetski radio-teleskop sa jednom antenom – u pravcu grupe galaksija poznatih kao Stefanov kvintet, piše „Saut čajna morning post“.
© Foto : Xu CongLokacija ogromnog oblaka atomskog gasa, u pravougaonicima A i B, relativno je daleko od srca Stefanovog kvinteta.
La ubicación de la enorme nube de gas atómico, en los recuadros A y B,  está relativamente lejos del corazón del Quinteto de Stephan - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Lokacija ogromnog oblaka atomskog gasa, u pravougaonicima A i B, relativno je daleko od srca Stefanovog kvinteta.
„Od svog otkrića pre 145 godina, Stefanov kvintet je opsežno proučavan raznim zemaljskim i svemirskim teleskopima“, rekao je glavni autor Su Cong iz Nacionalne astronomske opservatorije pri Kineskoj akademiji nauka u Pekingu. Teleskopi velike snage snimili su zadivljujući pogled na Stefanov kvintet.
Suov tim je želeo da iskoristi neuporedivu osetljivost FAST-a da bolje razume kako su galaksije međusobno delovale kada su se prvi put okupile kao grupa. Da bi to uradili, tražili su atome vodonika u oblasti oko Stefanovog kvinteta.
Atomi emituju jedinstvenu emisiju „potpisa“ koja može otkriti informacije o događajima koji su se desili davno. Bio je to izazovan zadatak zbog slabih signala atoma i velike uočene površine, ali FAST-ov dobro podešen prijemnik i džinovska antena, koja je veličine 30 fudbalskih terena, omogućili su to, rekao je Su u intervjuu.
Istraživači su bili iznenađeni kada su videli ogromnu gasovitu strukturu koja se pojavljuje iz podataka. Bila je najmanje dvostruko veća i za red veličine manje gusta od bilo kog atomskog oblaka koji je ranije otkriven.
U stvari, kolosalni oblak verovatno postoji milijardu godina, rekao je Su.
„Pitamo se zašto uopšte postoji, pošto je atomski gas male gustine trebalo da bude uništen ultraljubičastim zračenjem u kosmičkoj pozadini, prema trenutnim teorijama. Ovo otkriće može značiti da druge masivne gasovite strukture vrebaju negde drugde u univerzumu i da se mogu posmatrati samo pomoću moćnih radio-teleskopa kao što je FAST“, navodi se u radu.
Njihovo neočekivano otkriće će podržati numeričke simulacije kako bi se objasnilo kako se formirao Stefanov kvintet i inspirisaće buduća posmatranja da bolje razumeju poreklo galaksija i drugih nebeskih tela, rekao je Su.
Asteroid u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Neobičan asteroid vrti se sve brže — niko ne zna zašto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala