- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uz Rusiju kad je teško, kao što je ona bila uz Srbiju: SPC potvrdila večnu vezu dva naroda

© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko - primorskaPatrijarh Kiril i mitropolit Joanikije na službi u Moskvi
Patrijarh Kiril i mitropolit Joanikije na službi u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
U toku je pokušaj razbijanja jedinstva pravoslavne crkve u svetu, a tome svedoče i događaji u Ukrajini. Najmanje što je Srpska pravoslavna crkva sada mogla da učini, jeste da pokaže solidarnost sa sestrinskom Ruskom pravoslavnom crkvom. Međutim, ovo nije samo odraz duhovne bliskosti, već i podrška ruskoj crkvi, narodu i državi u prelomnom trenutku.
Ovako za Sputnjik posetu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Moskvi, na poziv patrijarha Kirila, komentariše kulturolog i verski analitičar dr Jovan Janjić i dodaje:
„Kad god je bilo teško srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prva na pomoći bila je Ruska pravoslavna crkva“.
Arhijereji SPC Rusiju su posetili radi učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu "Srpska uteha ruskom srcu" na Pravoslavnom univerzitetu Svetog Tihona. Tokom posete predstavnici obe crkve zajednički su služili u Sretenjskom manastiru u Moskvi.

Molitva za mir

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da se moli za mir, prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u iskušenjima u kojima je Ruska pravoslavna crkva, narod i ruska država.
© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko - primorskaVernici na službi koju je predvodio patrijarh Kiril uz sasluživanje mitropolita Joanikija
Vernici na službi koju je predvodio patrijarh Kiril uz sasluživanje mitropolita Joanikija - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Vernici na službi koju je predvodio patrijarh Kiril uz sasluživanje mitropolita Joanikija
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril podsetio je da Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije, da je to istorijska činjenica.
„Čak i sada, budući da ste u središtu Evrope, u teškoj ste situaciji“, naveo je patrijarh Kiril.
Komentarišući ove izjave Janjić kaže da je poseta samo potvrda istorijske međusobne podrške, pre svega ruske crkve srpskoj. On podseća na posetu nekadašnjeg ruskog pratrijarha Aleksija II u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji, kada je pod oružanom pratnjom stigao u Sarajevo 1994, obišao narod, zajedno sa patrijarhom srpskim Pavlom.
„Setimo se njegovog dolaska i služenja Svete liturgije kada su NATO bombe padale po srpskom narodu i prestonom gradu 1999. godine. Dvojica patrijaraha služili su pod otvorenim nebom ispred Hrama Svetog Save pred sto hiljada ljudi. Zato je neophodno i sasvim uljudno i hrišćanski, ljudski, da SPC pokaže solidarnost sa ruskim narodom i sa ruskom crkvom kada je njima teško, kada su napadnuti i od satanskih sluga sa Zapada, kada se ide na razbijanje ruskog duhovnog nacionalnog i etničkog prostora“, kaže Janjić.

Crne Gore ne bi bilo bez ruske pomoći

Međutim, služenje i istupi crnogorsko–primorskog mitroplita u Crnoj Gori naišli su na salvu uvreda u pojedinim medijima.
© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko - primorskaArhijereji SPC tokom liturgije u Moskvi
Arhijereji SPC tokom liturgije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Arhijereji SPC tokom liturgije u Moskvi
Janjić kaže da bi oni koji kritikuju visokog zvaničnika SPC trebalo da znaju da Crne Gore ne bi bilo kao države da nije bilo ruske pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori, pomoći u očuvanju crnogorske državnosti, naravno, kaže, kao srpske države.
On dodaje da je reč o pokušaju male grupe ljudi da se dodvori svojim mentorima, centrima sa Zapada i da ih ne treba shvatati ozbiljno.
„Oni očito iz nekih političkih razloga i interesa pokušavaju da omalovaže ovu posetu, ali većinska Crna Gora pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Podsećam, po anketama sprovedenim za vreme vlasti Mla Đukanovića, više od 62 odsto građana izjasnilo se da pripadaju SPC, samim tim, većinski narod Crne Gore, podržava, ne samo Srpsku pravoslavnu crkvu, već i sve njene aktivnosti. U ovom slučaju, po pitanju rata koji se vodi, ne u Ukrajini, nego rata koji se vodi protiv Rusije, protiv pravoslavnog naroda na svetskom nivou“, ističe naš sagovornik.

Pokušaj razbijanja jedinstva pravoslavlja

Janjić dodaje da je u toku pokušaj razbijanja jedinstva pravoslavne crkve na svetskom nivou, sada preko Ukrajine, a ovakve pokušaje videli smo i ranije, preko Estonije.
„Sada pokušavaju da i kanonsku pravoslavnu crkvu u Poljskoj okrenu protiv Ruske pravoslavne crkve. Dakle, na svaki mogući način udara se na jedinstvo pravoslavne crkve u celini. Zato su ovakve posete i ovakvo povezivanje pravoslavnih crkava od vrlo velike važnosti. To je u duhu osnove hrišćanskog učenja, prema kome je Crkva jedna, Sveta, saborna i apostolska. Ovim se pokazuje duhovno jedinstvo pravoslavne crkve na svetskom nivou“, kaže Janjić.
© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko - primorskaObraćanje mitropolita Joanikija vernicima na službi u Moskvi
Patrijarh Kiril i mitropolit Joanikije na službi u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Obraćanje mitropolita Joanikija vernicima na službi u Moskvi
On dodaje da je poseta bitna pre svega sa crkvenog stanovišta, ali istovremeno i sa nacionalnog i državnog, jer je i Srbiji i Crnoj Gori, srpskom narodu na bivšim jugoslovenskim prostorima uvek dolazila pomoć sa ruske strane.
„Ko danas ima pravo da to spočitava i da zamera na ovakvim posetama? Srpska pravoslavna crkva je simbolično pokazala da je sa Ruskom pravoslavnom crkvom, ne samo zbog duhovne bliskosti i zajedništva, već zato što je srpski narod u apsolutnoj većini uveren da ruski narod i ruska država vode pravedni rat. Naravno, niko ne odobrava ubijanje i rat kao sredstvo, ali pošto su napadnute osnovne vrednosti, razume se da i ruska država mora da brani svoj narod i svoj identitet“, kaže Janjić.
On dodaje da bi oni koji su među prvima uveli sankcije Rusiji, a sada pokušavaju da spočitavaju SPC , državi i narodu zbog njihovog, uslovno rečeno, pristrasnog odnosa prema ruskom narodu, morali da znaju makar nešto o istoriji ruskog i srpskog naroda, da smo narod jednog korena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala