- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pljušte zahtevi za ostavkom britanske premijerke: Liz Tras priznala grešku i najavljuje „teške odluke“

© AP Photo / House of CommonsLiz Tras
Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Britanska premijerka Liz Tras izjavila je danas da je borac koji ne odustaje odgovarajući na zahteve poslanika opozicije da podnese ostavku, međutim i u redovima njenih konzervativaca žele da joj vide leđa. „Postupila sam u nacionalnom interesu da osiguram ekonomsku stabilnost“, poručila je Trasova istakavši da će penzije držati korak sa inflacijom.
Liz Tras pokušava ponovo da uspostavi autoritet nad nemirnim redovima Konzervativne stranke usred sve brojnijih medijskih izveštaja o tome da jačaju zahtevi za njenu smenu.
Trasova pokušava da skupi podršku unutar stranke nakon što je bila prisiljena da odustane od opsežnog plana rezanja poreza, zbog čega su neki konzervativni poslanici pozvali na njenu smenu samo nekoliko nedelja nakon što je preuzela premijersku dužnost.
Priznala je da su njeni radikalni ekonomski planovi otišli predaleko i prebrzo nakon što su investitori okrenuli leđa funti i državnim obveznicama.

Priznanje greške

Međutim, uz rast kamata i zvanične brojeve koji pokazuju da je inflacija najviša u poslednjih 40 godina, Trasova, koju su članovi Konzervativne partije izabrali uz obećanje smanjenja poreza i održavanja javne potrošnje, suočava se s borbom da uveri javnost i svoju stranku da može da odgovori na krizu izazvanu rastom troškova života.
Ankete javnog mnjenja pokazuju da konzervativci zaostaju oko trideset bodova za Laburističkom strankom, a njene ocene su, kako javljaju mediji, katastrofalne.
„Bila sam vrlo jasna da mi je žao i da sam pogrešila“, rekla je Trasova opozicionim poslanicima dok je odgovarala na pitanja u parlamentu. „Ja sam neko ko je spreman da se suoči.Spremna sam da donesem teške odluke.“
Nagađanja o premijerkinoj budućnosti i dalje ne prestaju, a mediji izveštavaju da buntovni konzervativci odmeravaju ko bi trebalo da je zameni. Dok su je ispitivali o njenim zaokretima u ekonomskoj politici, činilo se da je konzervativnim poslanicima u parlamentu primetno nelagodno.
© AP Photo / Kin CheungLiz Tras i dalje na poznatoj adresi
Liz Tras i dalje na poznatoj adresi - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Liz Tras i dalje na poznatoj adresi

„Mnogi se pitaju u šta Trasova veruje“

„Mislim da njen položaj postaje sve neodrživiji“, rekao je konzervativni poslanik Stiv Dabl za „Radio Tajms“.
„Videli smo potpuni preokret gotovo u svemu za šta se zalagala u svojoj predizbornoj kampanji za lidersku poziciju. Mislim da se mnogi od nas pitaju u šta Liz Tras sada veruje i za šta se zalaže“, rekao je on.
Trasova se takođe suočila s podsmehom čelnika laburista Kira Starmera, koji je komentarisao da se piše nova knjiga o njenom mandatu, koja bi trebalo da izađe do Božića.
„Je li to datum izlaska ili naslov?“upitao je on. Kasnije je rekao da mu je postavljala pitanja o laburističkoj politici jer „mi smo vlada na čekanju“.
Trasova i njen novi ministar finansija Džeremi Hant, četvrti po redu za isto toliko meseci, očajnički pokušavaju da uravnoteže finansije nakon što je njen odbačeni ekonomski program poljuljao poverenje investitora. Takođe, pokušavaju da izbegnu otpor konzervativnih poslanika ili gubitak dalje podrške javnosti.
Hant naglašava da je spreman da sasluša savete iz svog resora, Centralne banke Engleske i Biroa za budžetsku odgovornost, ali i da je otvoren za nezavisne savete.

Šta kažu konzervativci

Liz Tras je pred poslanicima izjavila da je posvećena povećanju državnih penzija u skladu s nivoom inflacije, nakon što su ministri danima odbijali garancije da će to biti slučaj izazivajući veliki broj kritika. Ali, odbila je da kaže isto za socijalnu pomoć i inostranu pomoć.
Konzervativni političari, odgovorni za sprovođenje stranačke discipline među poslanicima, poslali su poruku u kojoj kažu da će se glasanje tretirati kao izglasavanje poverenja vladi. Komentatori kažu da bi pobeda na ovom glasanju mogla njoj i njenim pristalicama da omogući da kažu da stranka ima poverenja u njenu lidersku poziciju, preneo je „Indeks“.
Ankete pokazuju da čak 90 odsto britanskih građana traži smenu premijerke zbog ekonomskog haosa prouzrokovanog mini-budžetom bivšeg ministra finansija Kvazija Kvartenga.
Trasova se u ponedeljak izvinila naciji.
„Izvinjavam se zbog počinjenih grešaka, ali ja sam ih ispravila. Imenovala sam novog ministra finansija. Ponovo smo uspostavili ekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu“, rekla je ona, preneo je RTS.
Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
SVET
„Otišli smo predaleko i prebrzo“: Britanska premijerka se izvinila za greške u svom programu
Džeremi Hant - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SVET
Britanski ministar poništio skoro ceo raniji mini-budžet premijerke Tras
Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SVET
Ostavku Liz Tras traže i poslanici iz njene stranke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala