- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Nova generacija raketa naša najveća nada“: Rusko-indijska firma nadomak cilja

© AFP 2023 / ARUN SANKARBrahmos
Brahmos - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Zajednička rusko-indijska kompanija za proizvodnju naoružanja Brahmos Erospejs ima za cilj da do 2025. dostigne pet milijardi dolara izvoza, rečeno je u toj kompaniji.
„Nadamo se da bi Brahmos Erospejs ovaj cilj mogao da dostigne do zadatog perioda. Takođe se nadamo da će biti više narudžbina sa Filipina, a pregovaramo i sa Vijetnamom, Malezijom i mnogim drugim zemljama“, izjavio je izvršni direktor kompanije Atul Rane indijskoj agenciji ANA, prenosi RT.
Među potencijalnim kupcima supersoničnih krstarećih raketa koje kompanija proizvodi je i Indonezija, a ranije ove godine, Brahmos je obezbedio ugovor sa Filipinima u vrednosti od 375 miliona dolara za sisteme protivbrodskih raketa.
Prva ispitivanja novih Brahmosovih raketnih sistema trebalo bi da počnu sredinom 2024, što bi moglo da otvori put za njihovu proizvodnju u novoj fabrici u državi Utar Pradeš već naredne godine, naveo je Rane. Novi model raketa upola je lakši od sadašnjeg, što znači da će avioni moći da ponesu veći broj raketa.
„Nova generacija raketa naša je najveća nada kada je u pitanju izvoz“, dodao je izvršni direktor Barhmosa.
Prema njegovim rečima u rakete se ugrađuje 68 odsto komponenti koje se proizvode u Indiji i izrazio je nadu da će taj procenat uskoro dostići 100 odsto. Ipak, proizvodi kompanije nastaviće da se prodaju u partnerstvu sa Rusijom.
Pre nego što je ove godine započeo izvozne operacije, Brahmos je proizvode prodavao indijskoj armiji, a sam izvoz motivisan je politikom indijske vlade koja je za cilj postavila povećanje proizvodnje naoružanja do vrednosti od 25 milijardi dolara, od čega bi do 2025. indijske kompanije trebalo da izvezu oko 20 odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala