- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Predsednik Madagaskara smenio ministra inostranih poslova zbog glasanja protiv Rusije

© EDUARDO MUNOZUN
UN - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Predsednik Madagaskara Andri Radžoelina smenio je ministra spoljnih poslova, jer je glasao za usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija, kojom se ne priznaju referendumi u četiri ukrajinske oblasti za pridruživanje Rusiji, saopštila su izvori iz kabineta predsednika.
Dvojica visokih zvaničnika iz kabineta predsednika Radžoeline, rekli su za Rojters da je ministar Ričard Randriamandrato smenjen, jer je glasao za usvajanje rezolucije.
Madagaskar se ranije uzdržao od glasanja o rezolucijama UN u vezi sa ukrajinskom krizom, jer je Radžoelina odlučio da zadrži neutralnost i nesvrstavanje u sukobu.
Kao i mnoge druge afričke nacije, Madagaskar se odupro pritisku Zapada da stane na stranu u sukobu između Rusije i Ukrajine. Više od polovine od 35 zemalja koje su se uzdržale od prošlonedeljnog glasanja u Generalnoj skupštini bile su afričke. Rusiji su se pridružile Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Nikaragva u glasanju protiv rezolucije.
Madagaskar ima diplomatske odnose sa Moskvom od 1972. Zemlja je postigla sporazum o jačanju odbrambenih veza sa Rusijom u martu, mesec dana nakon što je počela specijalna vojna operacija Moskve u Ukrajini. Dogovor uključuje prodaju oružja, vojnu obuku, održavanje opreme i zajednički razvoj odbrambenih proizvoda, prenosi RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala