- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hemikalija koja je u širokoj upotrebi povezana sa rizikom od raka grlića materice

CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / Učvršćivač za kosu
Učvršćivač za kosu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Retki i agresivni oblici raka grlića materice su u porastu, a nova naučna studija pokazuje da bi učvršćivači za kosu delimično mogli da budu uzrok.
Stručnjaci američkog Nacinalnog instituta za nauku o zdravlju i životnoj sredini (NIEHS) gotovo 11 godina su pratili 33.947 odraslih ženskih osoba, a kod 378 njih je u tom periodu otkriven rak grlića materice.
One koje su koristile hemijske učvršćivače za kosu više od četiri puta godišnje imale su 155 odsto veće šanse da obole od raka grlića materice, u poređenju sa onima koje nikada nisu imale takav tretman.
One koje nikada nisu koristili učvršćivače za kosu imale su 1,64 odsto šanse da im bude dijagnostikovan rak grlića materice do 70. rođendana. Taj procenat raste na 4,05 odsto među onim koje često ojačavaju svoju kosu hemikalijama.
Sa druge strane, utvrđeno je da boje za kosu nisu povezane sa pojavom kancera.
„Ovi nalazi su prvi epidemiološki dokaz o povezanosti između hemikalija za učvršćivanje kose i raka grlića materice“, navode naučnici NIEHS-a.
Zabrinjavajući rezultati su među najnovijim iz velike serije studija o hemikalijama u širokoj upotrebi, a koje remete endokrini sistem, odnosno hemikalije koje u našem telu povezuju hormone sa organima i drugim sistemima.
Ranije je dokazano da višak hormona, poput estrogena i progesterona, utiču na razvoj raka grlića materice, a mnogi proizvodi za tretman kose mogu u da telu imitiraju prirodne hormone i vežu se za njihove receptore, piše Sajens alert.
Naučnici su još 2018. godine u 18 proizvoda za kosu otkrili hemikalije koje remete endokrini sistem. Da stvar bude gora, 84 odsto tih hemikalija nisu navedene u deklaracijama proizvoda, a 11 proizvoda sadržavalo je hemikalije koje su zakonski zabranjene u EU i nekim državama SAD.
Studija iz 2019. godine pokazala je da hemikalije za trajno izbeljivanje i ispravljanje kose mogu da budu povezani sa uvećanim rizikom od raka dojke. Druga studija iz 2021. povezala je ove proizvode sa rizikom od kancera jajnika.
Buka - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici otkrili kako buka utiče na zdravlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala