Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Značaj Besmrtnog puka veći u svetlu pokušaja revizije istorije u Evropi i SAD /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko na otvaranju konferencije koordintora akcije "Besmrtni puk" u Srbiji
Aleksandar Bocan-Harčenko na otvaranju konferencije koordintora akcije Besmrtni puk u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Uloga i značaj manifestacije Besmrtni puk raste u svetlu sve češćih pokušaja prekrajanja i revizije istorije u Evropi i Sjedinjenim Državama, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na otvaranju Konferencije koordinatora Besmrtnog puka u „Ruskom domu“ u Beogradu.
„Sutra kada proslavljamo veoma značajan dan za Beograd i naravno za Rusiju – Dan oslobođenja Beograda, biće održane razne manifestacije, a Besmrtni puk, kao i uvek, kada su u pitanju memorijalne akcije, igra posebnu ulogu. Pokret Besmrtni puk sada dobija na posebnom značaju, i to je sasvim razumljivo, zahvaljujući njegovom doprinosu očuvanju sećanja na naše herojske pretke i borbi ne samo protiv rusofobije, već i protiv iskrivljavanja i revizije istorije koja se širi Evropom i Sjedinjenim Državama“, rekao je ruski ambasador na otvaranju konferencije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik SUBNORA-a Vidosav Kovačević
Predsednik SUBNORA-a Vidosav Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Predsednik SUBNORA-a Vidosav Kovačević
Predsednik Udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) general-major Vidosav Kovačević je, obraćajući se prisutnima, podsetio da se ranije 9. maj slavio kao Dan pobede, a posle raspada SSSR-a kao Dan Evrope „verovatno jer ih je bilo stid da priznaju ko ih je oslobodio“.
Konferenciji koordinatora Besmrtnog puka prisustvuju i šef predstavništva Rosotrudničestva Jevgenij Baranov, kao i organizatori pokreta Besmrtni puk iz Slovenije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov na otvaranju konferencije koordintora akcije "Besmrtni puk" u Srbiji
Direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov na otvaranju konferencije koordintora akcije Besmrtni puk u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov na otvaranju konferencije koordintora akcije "Besmrtni puk" u Srbiji
Pokret „Besmrtni puk“ je potekao u Rusiji. Formalno se za godinu početka ove manifestacije uzima 2011. godina, kada je ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka stradalih u Otadžbinskom ratu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDušan Černe
Dušan Černe - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Dušan Černe
Prva šetnja „Besmrtnog puka” u Srbiji održana je u Beogradu 9. maja 2016. godine u okviru obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.
Nakon dve godine pauze, učesnici „Besmrtnog puka“ su ove godine, pored Beograda, prošetali ulicama Niša, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Subotice , kao i ulicama Banja Luke i Trebinja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala