- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blumberg: EU može uvesti sankcije protiv tri iranska generala i proizvođača dronova

© East News / AP Photo/Jamejam Online, Chavosh HomavandiLansiranje iranskog drona na vojnim vežbama na jugu Irana
Lansiranje iranskog drona na vojnim vežbama na jugu Irana - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Evropska unija može da uvede sankcije protiv tri iranska generala i kompanije koja proizvodi dronove-kamikaze „Šahed“, piše agencija Blumberg.
Prema podacima sagovornika agencije, reč je o generalima, koji su na rukovodećim pozicijama i koji su neposredno povezani sa iranskim programom proizvodnje dronova i saradnjom s Rusijom.
Vazduhoplovna iranska kompanija „Šahed“, koja će najverovatnije biti pod sankcijama, bavi se projektovanjem i razvojem bespilotnih letelica. Kako tvrdi izvor, oni su već isporučivali Rusiji dronove koji su se koristili u konfliktu u Ukrajini.
Prema rečima neimenovanih činovnika, EU namerava da usaglasi sankcije do petka i da ih zvanično prihvati u ponedeljak. Međutim, prema rečima jednog diplomate, Češka kao zemlja koja predsedava Savetom EU, traži da se sankcije i ranije usvoje.
Predlog sankcija može da se promeni pre nego što ih razmotre i prihvate zemlje-članice, prenosi agencija. Svih 27 zemalja bi trebalo da podrži odluku pre nego što se ona donese. Ministri inostranih poslova EU su razmatrali temu koja je povezana sa dronovima, ali su tokom sastanka u Luksemburgu 17. oktobra odlučili da odlože sankcije. Zemlje-članice EU su želele da, pre nego što se uvedu sankcije, izuče dokaze da se Rusiji isporučuju iranski dronovi.
List „Politiko“ je saopštio da će Evropska komisija izneti na razmatranje na samitu EU 20-21. oktobra nacrt novih sankcija protiv Irana za navodne isporuke dronova Rusiji. Prema njegovim informacijama, nove sankcije će biti uvedene protiv pet fizičkih lica i tri pravna lica u Iranu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 18. oktobra izjavio da Kremlj nema informacije da Rusija kupuje ili koristi iranske dronove, već rusku tehniku. Ministar inostranih poslova Irana Hosejin Amir Abdolahijan je krajem septembra rekao, da Teheran ne podržava ni jednu stranu u konfliktu u Ukrajini i zalaže se da se strano naoružanje ne isporučuje ni Kijevu, ni Moskvi.
Iranski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
SVET
Iranska vojska pokazala svoj novi dron-kamikazu „Araš“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala