Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpskoj porodici koja se vratila na Kosovo i Metohiju, a o kojoj je Sputnjik pisao – pomaže država

© Foto : Sputnjiku ustupila porodica AksićKatarina, Anđelija i Milenija Aksić
Katarina, Anđelija i Milenija Aksić  - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Povratnička porodica Aksić iz Koretišta kod Gnjilana, o kojoj je Sputnjik proteklih dana pisao, dobiće od Kancelarije za Kosovo i Metohiju pomoć neophodnu da započne novi život.
“Već smo angažovani na pomoći Bojanu i Maji po više osnova preko predsednika Privremenog organa opštine Gnjilane”, kažu nam u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.
Aksići, koji su se pre pola godine vratili na Kosovo, Sputnjiku su poverili priču o svojoj borbi za opstanak u Beogradu. U glavni grad su došli zbog bolesti jedne od tri ćerke, a sada pokušavaju da započnu novi život u starom kraju.
Ova povratnička porodica iznela je svoje strepnje pred nadolazeću zimu, jer trenutno živi od 27 hiljada dinara koje mama Maja prima na porodiljskom i od 12 hiljada koje država Srbija daje za treće dete, do februara.
Međutim, sudeći prema informacija iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aksiće očekuje bolji život.
U Kancelariji ističu da je i pre objavljivanja teksta o ovoj porodici bio u proceduri postupak za rešavanje stabilnih izvora prihoda za glavu porodice Bojana Aksića, jer su svesni da bez toga nije moguće ostvariti održiv povratak i ostanak na Kosovu i Metohiji.
„Uvereni smo da će se i tu iznaći rešenje u najkraćem roku, jer želimo da njihove ćerkice Katarina, Anđelija i Milenija imaju budućnost na Kosovu i Metohiji. Aksiće je obišao i predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane kao i predstavnici Centra za socijalni rad kako bi se uverili šta je još potrebno porodici, s obzirom da pojedine molbe koje su vam izneli u razgovoru nisu podneli zvanično“, kažu u Kancelariji.
Oni dodaju da su ovoj porodici prošle nedelje isporučena drva za ogrev i podsećaju da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju „uvek tu da pomogne našim porodicama koje u spremne da grade svoju budućnost na Kosovu i Metohiji i da rešava probleme s kojima se naš narod u pokrajini suočava“.
Aksići su zahvalni sedištu Kancelarije u Beogradu što je, kako kažu, ažurirala njihov slučaj.
„Drva su stigla i uskoro očekujem refundaciju novca koji mi je za kupovinu posudio stric. Posetili su nas ljudi iz naših institucija, a ja sam jutros bio u opštini, zahtev da dobijem bušotinu za vodu sam morao ponovo da podnesem, ali važno je da će sve biti rešeno. Potvrđeno mi je da će jedno od nas uskoro dobiti posao, dobili smo i novac za prvu pomoć“, kaže Aksić i još jednom dodaje da je zahvalan Kancelariji.
Porodica Aksić iz Koretišta - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
MOJA PRIČA
Vratili smo se na Kosovo, al' zidovi se ne jedu! Ovu srpsku porodicu bi trebalo da čuje Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala