- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predlog EK: Članice EU da dele gas u slučaju vanredne situacije

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Evropska komisija (EK) je predložila da se u okviru novog paketa mera u borbi protiv energetske krize članice Evropske unije obavežu da će međusobno deliti gas u slučaju vanredne situacije, saopštila je pres služba EK.
„S obzirom da nisu sve države članice zaključile neophodne bilateralne sporazume o solidarnosti, Evropska komisija predlaže uspostavljanje standardnih pravila. Ovo garantuje da će svaka članica koja se suoči sa vanrednom situacijom, dobiti gas od drugih u zamenu za pravičnu kompenzaciju“, navodi se u saopštenju.
Još se ističe da je EK predložila članicama EU da do marta 2023. godine smanje mesečnu potrošnju gasa za 15 odsto.

Predložen privremeni mehanizam za ograničenje cene gasa na TTF

Pored toga, EK predlaže da se uvede privremeni i po potrebi primenljiv mehanizam za ograničavanje previsokih cena gasa na berzi TTF s dinamičkim limitom cene gasa.
„Komisija predlaže da se implementira mehanizam za ograničavanje cena na glavnoj evropskoj gasnoj berzi TTF, koji će biti aktiviran u slučaju potrebe. Mehanizam za korigovanje cena privremeno će uspostaviti dinamičko ograničenje cena za transakcija na TTF. Transakcije koje su veće od dinamičkog limita neće biti dozvoljene na TTF. Ovo će pomoći da se izbegne prekomerna nestabilnost i previsoke cene“, navodi se u saopštenju.
EK je još objavila da želi da unapred dobija obaveštenja o namerama EU da kupi partije gasa u količini od 0,5 milijardi kubnih metara.
„Regulisanje takođe uključuje odredbe o povećanju transparentnosti planiranih i obavljenih kupovina gasa, kako bi se procenilo da li se ostvaruju ciljevi o bezbednoj kupovini i energetskoj solidarnosti“, piše u saopštenju.
Ističe se da EK može da „da preporuku u slučaju potencijalno negativnog uticaja na funkcionisanje zajedničkih kupovina, unutrašnjeg tržišta, bezbednost isporuka ili energetsku solidarnost“.
U saopštenju EK se još navodi da je predloženo da se oko 40 milijardi evra nepotrošenih budžetskih sredstava EU za 2014-2021. godinu, usmeri na rešavanje energetske krize.
Ovaj predlog je dat u okviru novog paketa mera, koje je EK danas predstavila. Mere su usmerene na borbu protiv energetske krize u EU a, posebno, na smanjenje cena gasa. Ove predloge treba da procene i usaglase države EU.

Obavezna zajednička kupovina gasa

S druge strane, visoka zvaničnica EU je za medije izjavila da EK predlaže EU obaveznu zajedničku kupovinu 13,5 milijardi kubnih metara gasa u cilju popunjavanja skladišta za zimu 2023-2024. g.
„Zima 2023-2024. g. biće još teža nego prethodna, zbog malog obima isporuka ruskog gasa“, objasnila je sagovornica medijima.
Ona je istakla da sredstvo za obavljanje zajedničkih kupovina treba uspostaviti pre početka sezone popunjavanja gasnih skladišta u aprilu.
Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su počeli prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za „Severni tok“ zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije.
Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
RUSIJA
Evropski komesar: Predstojeća zima može biti „jedna od najtežih u istoriji“ zbog cena gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala