- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nova NBA sezona obavijena kontroverzama: Od nokauta, preko suspenzija do pištolja

© Tanjug / Scott StrazzanteNikola Jokić Drejmond Grin
Nikola Jokić Drejmond Grin - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Utakmicom između Bostona i Filadelfije u noći između utorka i srede, počeće 77. sezona NBA lige, a Srbija će u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu imati petoricu predstavnika. To su: Nikola Jović (Majami), Bogdan Bogdanović (Atlanta), dvostruki MVP Nikola Jokić (Denver), Aleksej Pokuševski (Oklahoma) i Boban Marjanović (Hjuston).
U noći između utorka i srede igraće i aktuelni NBA šampion Golden stejt Voriorsi, koji će dočekati na svom parketu Los Anđeles Lejkerse.
Regularni deo sezone NBA lige trajaće do 9. aprila sledeće godine, a zatim slede plej-in turnir i plej-of, koji bi trebalo da bude završen u junu velikim finalom.

Kontroverze pred start sezone

Prethodnih par meseci, tokom letnje pauze, u NBA franšizama dogodile su se različite kontroverzne priče i scene.
Najpoznatija dolazi iz redova šampiona lige, Golden Stejta. Američki mediji izvestili su da se iskusni košarkaš Voriorsa DrejmondGrin naljutio na saigrača Džordana Pula toliko da je fizički nasrnuo na njega i udario ga naočigled ostatka tima i trenera Stiva Kera. Kasnije se pojavio i snimak na kome se vidi kako Grin udara pesnicom saigrača.
Razlog ovakvog ispada bila je provokacija Pula koji ga ja nezvao tripl-sing pošto je dao koš preko njega, aludirajući na Grinovu statistiku u poslednje vreme.
Nije samo kod Golden Stejta bilo veselo, već i u redovima Boston Seltiksa.
Boston je suspendovao trenera Imea Udoku na celu predstojeću sezonu u NBA ligi zbog neprikladnog odnosa sa članicom te organizacije. Boston je naveo da je trener prekršio klupski pravilnik, ali i da će na vreme biti doneta odluka o nastavku ili prekidu saradnje po isteku suspenzije.
Udoka se kasnije izvinio igračima, navijačima, celoj organizaciji i porodici jer ih je izneverio i doveo u tešku situaciju. On je prihvatio kaznu i rekao da iz poštovanja prema uključenima u celu situaciju, neće više davati izjave.
A, došlo je pred start sezone i do pištolja i policije.
Naime, košarkaš Šarlot Hornetsa Džejms Bouknajt uhapšen je zbog moguće vožnje pod dejstvom alkohola ili opijata, preneli su brojni američki mediji, uključujući ESPN, ali i zvanični sajt NBA lige. Bek NBA tima u trenutku privođena nije vozio, već je bio onesvešćen na parkingu, a u njegovom posedu ponađen je i pištolj.
Kako je navedeno, u policijskom izveštaju nije rečeno da li je Bouknajt imao dozvolu za vatreno oružje, ali kako prenose američki mediji, ne deluje da mu je taj prekršaj stavljen na teret.
„Za sada prikupljamo informacije. Dok ne budemo znali nešto više o tome šta se desilo, ne mogu ništa da komentarišem“, rekao je trener Šarlota Stiv Kliford.
Bouknajtov slučaj nije prvi problem za Šarlot pred start nove NBA sezone, jer je prethodno uhapšen Majls Bridžis, koji je pretukao svoju devojku pred decom i biće najverovatnije suspendovan tokom čitave sezone.

Može li Jokić da odbrani MVP titulu?

Većina analitičara ne veruje da Nikola Jokić može da ponovi uspeh iz prethodne dve sezone. Zvezda Denver Nagetsa bi u slučaju da ponovo bude proglašen za MVP-a postao tek četvrti košarkaš koji je tri puta u nizu osvojio to priznanje.
Sezona nije nije počela, a stručnjaci već procenjuju da će Jokić teško do novog priznanja, tako da će pred Srbinom biti jako težak zadatak.
Pored Jokića, kao najveći favoriti za MVP titulu navode se Luka Dončić (Dalas Maveriks), Janis Adetokumbo (Milvoki Baks), DžoelEmbid (Filadelfija), Kevin Durant (Bruklin Nets), StefKari (Golden Stejt), Džejson Tejtum (Boston Seltiks), LebronDžejms (Los Anđeles Lejkers) i Dža Morent(Memfis Grizli).

Ko su favoriti za titulu?

© AP Photo / Frank Franklin IIStef Kari (desno) – košarkaš Golden Stejt Voriorsa
Stef Kari (desno) – košarkaš Golden Stejt Voriorsa - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Stef Kari (desno) – košarkaš Golden Stejt Voriorsa
Teško je sada proceniti ko će biti najveći favorit za titulu, a ako ćemo da verujemo svetskim kladionicama onda u red najjačih ekipa spadaju aktuelni šampioni Golden Stejt Vorioris, zatim Boston Seltiksi, Milvoki Baksi, Los Anđeles Klipersi i Bruklin Netsi.
Iz prikrajka će šansu za titulu vrebati Finiks, Denver sa dvostrukim uzastopnom MVP-jem, Nikolom Jokićem, a manje šanse imaju Los Anđeles Lejkersi i Dalas, čiji je as Luka Dončić u anketi generalnih menadžera NBA izabran za favorita za zvanje najkorisnijeg igrača.
Iako postoji dosta ekipa koje su prema predikcijama sigurno jače od Minesote Timbervulvsa, ekipa iz Mineapolisa zaslužuje posebnu pažnju zbog odluke da upari Karl Entoni Taunsa i Rudija Gobera. Sve počinje dolaskom Tima Konelija, čoveka koji je godinama „pekao zanat“ pod patronatom Arturasa Karnišovasa u Denveru kao asistent predsednika košarkaških operacija, pre nego što i sam nije postao generalni menadžer.
Ovakva ideja sa Goberom i Taunsom će ili da se pokaže kao genijalnom u današnjoj eri košarke ili će da doživi potpuni fijasko, gotovo da nema sredine.
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
SPORT
Pešić oštro: „Kolege kažu da sam dementan, niko me nije zvao“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala