- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nenad Kecmanović: Kakav je to protektorat koji ne može da spreči Dodikovu pobedu?

© Sputnik / Radoje PantovićNenad Kecmanović
Nenad Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Nije isključeno da CIK, ako drugo prebrojavanje potvrdi prvo, sebe proglasi krivim za neregularnost. Važno je da se izbori ponove jer je to nova šansa da ne pobedi Dodik. Stvarno, kakva je to demokratija u kojoj beskonačno pobeđuje isti. Kakav je to protektorat koji to ne može da spreči, kaže politikolog Nenad Kecmanović.
Kontrolno brojanje glasova kojem je pribegao CIK Sarajevo posle optužbi opozicije u RS da izbori za predsednika Srpske nisu bili regularni, po poslednjim podacima, sa promenom od 0,9 odsto, potvrđuju prvobitne rezultate. I dok opozicija najavljuje krivične prijave Tužilaštvu BiH za izbornu krađu, SNSD samouvereno odgovara: Pobeda je časna i čista.
Ko zapravo pokušava da falsifikuje rezultate- SNSD koga optužuje opozicija, ili opozicija u saradnji sa CIK BiH?
- Suvišna je rasprava u BiH o tome šta je zakonito, a šta nije. Opstrukcijom Ustava, kolektivni Zapad, koji je umislio da je međunarodna zajednica, i svima nametnuo tu laž, namerno je proizveo bezakonje, a onda su mu se u toj raboti pridružile i lokalne antidejtonske snage. Da bi imali neko tobožnje normativno pokriće, umesto zakona su uveli pravila, koja propisuju kada i koliko im zatreba da rade bukvalno šta im se prohte. Zato mislim da se ne treba dati uvući u tu igru, nego im samo jednostavno odgovoriti: „To što vi hoćete, mi nećemo. Mi razumemo zašto to vama odgovara, ali i vi morate da shvatite zašto to nama ne odgovara!“ Upravo tako postupa Dodik i zato im smeta.
Kako objašnjavate činjenicu da izbore u Srpskoj kontroliše CIK u Sarajevu iako se izbori na sva tri nivoa održavaju isključivo u entitetu?
- Izbore u Srpskoj kontroliše CIK u Sarajevu ali ako u manjem entitetu nastave da biraju Dodika, moguće je da tu „kvazidemokratiju“ prevaziđu tako da predsednika RS biraju u Federaciji, principu ne onoga koga hoće njegovi birači nego komšije u drugom entitetu..
© Sputnik / Branko MaksimovićIzbori u Bosni i Hercegovini
Izbori u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Izbori u Bosni i Hercegovini
U sve što se događa na tzv. zajedničkom nivou BiH u Sarajevu upleteni su prsti kolektivnog Zapada. Oni su zvanično prisutni u PIK-u, u Ustavnom sudu, u OHR-u, kao raznorazni izvestioci nacionalnih i međunarodnih organizacija, a nezvanično u službama bezbednosti, vojsci i nema gde nisu. Treba biti mnogo naivan pa poverovati da nisu involvirani u rad CIK-a kada i direktno i otvoreno intervenišu u izborni zakon i to čak u sred izbora koji su u toku. Istovremeno, ne manje otvoreno podržavaju opoziciju: stranke, kandidate, medije, NVO u stotinama hiljada dolara. Sami su objavili da su u rušenje Miloševića uložili 50 miliona i to onih od pre pandemije i energetske krize. I sa mnogo manjim parama mogli bi da potplate svakog birača u Srpskoj, ali petooktobarsko iskustvo Srbije naučilo je Srbe pameti.
Da li objašnjenje celog ovog procesa leži u izjavama Ursule for den Lajen da SNSD treba isključiti iz političkog života, zbog, kako je rekla, secesionizma, odnosno Šolcovog etiketiranja Dodika kao malog Putina?
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu.
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu.
- Šmit je optužio Dodika da je „mali Putin“ što je u ovom trenutku teža optužba nego da je otkrio da je bio komandant Aušvica, Boris Džonson je uveo personalne sankcije i Željki Cijanović, a Fon der Lajen bi eto zabranila čitav SNSD. Stavili bi oni na crnu listu i čitavu Republiku Srpsku da nemaju jedan problemčić: nametnu li separatne sankcije samo jednom entitetu time će mu automatski dati status posebne države. Sankcije se, najme, mogu nametnuti samo držvama i pojedincima.
Da li su opravdane priče o specijalnoj operaciji Zapada i pripremi Majdana?
- Ima previše indikacija da bi se takva priča odbacila. Izborni štab Jelene Trivić je pri 80 odsto izbrojanih glasova i prednošću od 20 hiljada za Dodika, odjednom proglasio pobedu, prekinuo komunikaciju sa javnošći i pozvao na ulično slavlje. CIK, takođe, nije ni završio brojanje, a već je bio najavio prebrojavanje. Pa onda te lažne vesti o „emisarima iz Srbije koji se motaju po Srpskoj“ uz izjave Trivićeve da će politiku voditi po instrukcijama iz Beograda ... Očito je spoljni faktor režirao konfuziju, ulične nemire, sukobe policije i opozicije, što bi bio alibi za interveniciju EUFOR-a.
© AP Photo / Radivoje PavicicJelena Trivić
Jelena Trivić - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Jelena Trivić
Neko je u toj igri očito zakazao jer izlazak na ulice pristalica Jelene Trivić nije okupio kritičnu masu ..Kako u tom svetlu tumačiti odluku opozicije da ne pošalje posmatrače na ponovno prebrojanje glasova?
- Sada kao da je razočarana, opozicija nije poslala posmatrače na ponovno prebrojavanje u CIK u Sarajevo, ili naprotiv imaju apsolutno poverenje u CIK iako je prvi put navodno omanuo u brojanju. Dalje, glasalo se istovremeno na istom mestu i pred istim komisijama i za poslanike i za srpskog člana Predsedništva i za predsednika RS. Kako to da je sve bilo pošteno i fer izuzev na listi na kojoj je Dodik?
Čemu je u kontekstu cele ove priče trebalo da posluži tzv. večernji zakon čije izmene Šmit donosi u danu održavanja izbora u BiH?
- Šmit se pokazao kao velika šeprtlja. U želji da se nametne kao legalni i legitimni visoki predstavnik, što mu Dodik osnovano osporava, on mu čas preti, a čas ga sentimentalno podseća „na dane kada su dobro sarađivali“. Čas demonstrira zapadnjačku strpljivost i upornost, čas se histerično dere, lupa šakama po govornici i mlatara papirima. Volfgang Petrič je zapamćen po aerodromskim dekretima jer je zakone donosio u VIP salonu aerodroma Butmir pred let za vikend u Beč. A Šmit će se spominjati po „večernjem zakonu“ kojim je u poluvremenu izborne utakmice promenio izborni zakon i to sa odloženim dejstvom. Njegovo tobožnje lukavstvo sastoji se u tome što je nešto promenio u strukturi parlamentarne skupštine u prilog Hrvata, dok su Bošnjaci bili okupirani još jednim izborom Komšića. Šmit to zove podelom zadovoljstava i nezadovoljstava između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji, a izazvao je opšte nezadovoljstava i jednih i drugih. Odloženo dejstvo zakona daje im priliku da se i naredne četiri godine oko toga preganjaju.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Kristijan Šmit
Da li u kontekstu sukoba na Ukrajini, ulog RS na geopolitičkoj tabli postaje veći, a srazmerno njemu, i pritisci?
- Velika većina Srba je manje ili više rusofilna, čak i putinofilna, a Dodik to ne samo da ne sakriva nego i nabija na nos Zapadu, delom i kao odgovor na njihove pretnje, ucene, sankcije koje idu do zastrašivanja putem poverljivih obaveštajnih informacija da će biti „kidnapovan ili likvidiran“. Koliko god čovek bio hrabar to nije prijatno, ima ženu, decu, unuke. Dodik je, međutim, na njihovo hronično maltretiranje navikao kao magare na batine. I kao u inat, dva puta u tri meseca odlazi na razgovor sa Putinom. A njegov ulog je utoliko teži što se Rusija, iz teško objašnjivih razloga, povlači i zastaje u specijalnoj operaciji, a kolektivni Zapad punim gasom zaokružuje svoju interesnu sferu na Zapadnom Balkanu. Zanimljivo je da i ne pokušavaju da ga pridobiju šargarepom, nego ga deceniju udaraju štapom. Valjda ga smatraju nepopravljivim, ali birači u Srpskoj nezamenjivim.
Sa kojim će iskušenjima morati da se u narednom periodu nosi Milorad Dodik?
© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Milorad Dodik
- Sa mandatom od četiri godine, bilo predsedničkim koji mu po bonskim ovlašćenjima mogu i oteti, ili premijerskim, koji mu ne gine, Dodik će nakratko dobiti predah, a onda će se borba između Dodika i protektorata nastaviti. S tim što je igru preokrenuo. Dok oni nastavljaju sa pokušajima da Srpskoj oduzimaju nadležnosti, on im parira vraćanjem već otetih nadležnosti. Natezanje konopca će se nastaviti, a ishod zavisi i od pravca i dinamike globalnih prestrojavanja. Kolektivni Zapad žuri da Srbe na svaki način integriše u svoju interesnu sferu (NATO, pa i EU), ali i Dodik sada ima saveznike Rusiju, Kinu, Mađarsku pa i Tursku. Srbija se valjda podrazumeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala