- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vodio je Srbiju 20 godina, a sada kao navijač otkriva za Sputnjik: Te devojke ne mogu da izgube!

© Sputnik / Lola ĐorđevićSelektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije
Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Zoran Terzić bio je selektor odbojkaške reprezentacije Srbije pune dve decenije, sa kojom je osvojio ukupno deset medalja sa najvećih takmičenja. Posle 20 godina odlučio je da ode sa mesta selektora, a zamenio ga je Danijele Santareli. Prvi uspeh odbojkašica bez njega na čelu tima, Terzić je komentarisao za Sputnjik.
Sve je ostalo isto, Srpkinje su ponovo prvakinje sveta i okićene su zlatom, ali na mestu selektora je drugi čovek.
Bronza i srebro sa Olimpijskih igara, zlato i bronza sa svetskog prvenstva kao i tri zlata, dva srebra i bronzu i Evropskih prvenstava osvojio je Zoran Terzić, a one su znanje koje im je preneo nastavile da dopunjavaju sa Italijanom i ponovo stigle do krune.
Na prošlom prvenstvu izgarao je sa njima pored terena, a ovoga puta po prvi put u ulozi navijača Terzić je gledao mečeve i javio se Sputnjiku kako bi podelio prve utiske.
„Drugačije je nego pre četiri godine. Ovo je druga vrsta emocije, navijačka. Teže je. Definitivno od početka prvenstva se videlo da smo najozbiljniji kandidat za osvajanje titule prvaka sveta i Hvala Bogu to se i obistinilo“, na početku razgovora kaže bivši selektor.
Glavni recept pored timskog duha za pobede Srpkinje oduvek je bio neobjašnjiv motiv i glad za pobedom. Terzić zlatne devojke opisuje kao ekipu koja je navikla na pobede i zato veruje da je to Santareliju bila olakšavajuća stavka kada je preuzeo reprezentaciju.
„To je ekipa koja je navikla da pobeđuje i ekipa koja zna u svakom momentu šta radi i kako treba da se ponaša. Bilo koji trener na svetu ne može za par meseci mnogo da promeni ekipu koja je dugo zajedno. Vidi se da je dobio kvalitetan sastav, prema svega po ljudskim i sportskim osobinama, pa tek onda naravno i po odbojkaškom kvalitetu“, smatra Terzić.
Gledajući utakmice selektor je svim srcem bio uz devojke koje je on nekada vodio i radovao se kao i cela Srbija, međutim priznaje da nije osetio setu što više nije na mestu selektora jer je stavio tačku na epizodu dugu dve decenije.
To je deo priče koji je završen. Nisam osetio setu. U svojstvu pravog navijača sam posmatrao utakmice. To su igračice koje su dugo u reprezentaciji bile sa mnom. To je kao kad gledate prijatelje koji su budu u najbolji u svom poslu pa budete srećni zbog njih. Sete nije bilo, ali zadovoljstva sigurno jeste“, objasnio je Terzić.
Najdramatičnija utakmica šampionata ubedljivo je bio susret u četvrtfinalu sa Poljskom pred domaćim navijačima. Delovalo je da bi Poljakinje mogle do iznenađenja, ali Terzić smatra da nisu bile ni blizu da sruše srpski tim.

„Bilo je malo nervoze, ali sam bio uveren da ćemo dobiti tu utakmicu jer smo kvalitetnija ekipa od Poljske. Na kraju krajeva, ta utakmica je bila praktično gotova, nekim spletom okolnosti se ušlo u peti set. Sa strane kada se gleda čini se da mi ne može da izgubimo. Koji god da je rezultat i koliko god da je neizvesno jednostavno kada se rešava oni to odrade na pravi način“, istakao je jedan od najuspešnijih selektora Srbije u svim sportovima.

U Srbiji rastu izuzetno talentovane odbojkašice, a Terzić ističe da je za vreme njegovog mandata važna stavka bila ispravno uvođenje mlađe generacije u tim. Upravo to je i danas veliki adut srpske reprezentacije koja u bilo kom trenutku može da se osloni i na mlađu i na stariju odbojkašicu.
„U timu ima igračica koje su u godinama koje nisu pred kraj karijere, mlade su, treba naravno što pre naći zamene onima koji su pred kraj karijere. Ali, s obzirom na to da od 2006. godine kada je ta reprezentacija počela da osvaja medalje uvek se uspevalo da se mlade igračice uvedu na vreme da ne bude teških smena generacija. Sada je ista takva situacija i nadam se da će i ostati. Odbojka je popularan sport u Srbiji, mislim da ne treba brinuti“, čvrsto veruje Terzić.
Tijana Bošković odnela je zvanje najbolje odbojkašice na prvenstvu i po ko zna koji put je pokazali da je vanserijski talenat sa najtoplijim ljudskim osobinama. Terziću Tijanina dominacija nije ništa novo, ali priznaje da je teško pronaći dovoljno jake reči za njen značaj Srbiji.
„Ja sam navikao na nju. Nije prvi put da Tijana igra na taj način. Dešavalo se da briljira ili ne znam kako to da nazovem. Tijana je nešto posebno i sigurno daje lice reprezentacije koje je takvo kakvo jeste. Bez nje bi bilo mnogo teže, ona je suvi kvalitet koji jedino mi imamo na svetu. Ona je taj neki tas na vagi kada se rešava utakmica i onda nemate problem kome dati loptu. Otkako je došla ona to radi u reprezentaciji“, istakao je bivši selektor koji je imao velikog udela u Tijaninom reprezentativnom sazrevanju.
O kolegi koji ga je zamenio ima reči hvale.
„Rezultati dovoljno govore o tome koliko je dobar. Ako je postao prvak sveta znači da je bio najbolje rešenje u tom momentu. Nadam se da će nastaviti sa sličnim rezultatima“, jasan je bio Terzić.
Srpske odbojkašice odigrale su 12 utakmica i iz svake izašle kao pobednice. Na terenu se pretvaraju u zveri i melju sve pred sobom, a koliko god bile važni stubovi klubova, njihova snaga i motivacija izbijaju na površinu najviše u nacionalnom dresu, sa čime se slaže čovek koji je to gledao dve decenije sa različitim odbojkašicama Srbije.

„Zaista u 20 godina koliko sam bio selektor mi smo možda samo nekoliko puta imali situaciju da je neko odbio. To pitanje se nikada nije postavljalo bez obzira koliko su umorne. Nisu samo igrale, već su igrale punim srcem i dušom“, zaključio je Terzić.

Tijana Bošković - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SPORT
Velika Tijana Bošković: „Nisam svesna šta smo uradili“
Jovana Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SPORT
Srpska heroina za Sputnjik: Nijedan poen nismo prepustile, nikada se nismo uplašile!
Srpske odbojkašice - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SPORT
Kraljice, dobro došle kući! Srpkinje stigle u Beograd /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala