- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnik Oružanih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Vazdušna opasnost u Kijevu, Černigovskoj i Odeskoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, dan 236. Tokom noći proglašena vazdušna opasnost u Odesi, Čerkeskoj, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti. U centru Kijeva od jutros odjekuju eksplozije. Ukrajinske snage granatirale važne objekte u Zaporoškoj nuklearki. Teške borbe kod Soledara i Bahmuta, saopštio Zelenski.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 17.10.2022
Ukrajinski mediji javljaju o napadima na Kijev i njegovu okolinu. Tačne razmere razaranja nisu poznate.
21:54 17.10.2022
Vazdušna opasnost objavljena je u Černigovskoj i Odeskoj oblasti.
20:55 17.10.2022
Kanada je proširila sankcije Rusiji, dodavši na spisak još 34 fizičkih lica i jedno pravno lice, navodi se u saopštenju na sajtu kanadske vlade.
Kako se navodi u saopštenju, lica koja su se našla na spisku sankcija „šire dezinformacije“.
Na spisku se nalazi pomoćnik ruskog predsednika i bivši ministar kulture Rusije Vladimir Medinski, televizija „Zvezda“, glumci Sergej Bezrukov, Dmitrij Pevcov i Vladimir Maškov, novinari Pavel Gusev, Andrej Kondrašov i drugi, kao i sportski komentator Dmitrij Gubernijev i voditeljka Tina Kandelaki.
20:10 17.10.2022
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Veršinjin i predstavnici Ujedinjenih nacija detaljno su razmotrili realizaciju prehrambenog sporazuma i potrebu isporučivanja žita i đubriva zemljama u razvoju.
Ruska strana je posebno istakla neophodnost uspostavljanja pouzdanih isporuka žita i đubriva pre svega afričkim, azijskim i latinoameričkim zemljama kojima je to najpotrebnije i koje su najviše pogođene usled pretnje glađu i održanja prehrambene bezbednosti.
19:51 17.10.2022
Sjedinjene Američke Države nameravaju da i dalje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, kao i da rade sa saveznicima na predaji Kijevu sredstava za protivvazdušnu odbranu, izjavio je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.
19:17 17.10.2022
U Čerkaskoj oblasti Ukrajine objavljen je signal za vazdušnu opasnost, saopštio je šef lokalne vojne administracije Igor Taburec na svom Telegramu.
19:06 17.10.2022
Završena današnja razmena zarobljenika sa Kijevom
Kao rezultat pregovora, sa teritorije koju kontroliše Kijev vraćeno je 110 Rusa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Među njima je 72 ruska mornara sa civilnih brodova koje kijevski režim drži od februara 2022.
Ukrajinskoj strani predato je 108 žena-pripadnica Oružanih snaga Ukrajine.
„Dve Ukrajinke su pre razmene dobrovoljno odbile da se vrate u Ukrajinu, želeći da ostanu u Ruskoj Federaciji“, preciziralo je Ministarstvo.
Kako se navodi, do razmene došlo uz lično učešće komesara za ljudska prava u Rusiji Tatjane Moskaljkove.
Avioni vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prevešće oslobođene Ruse u Moskvu.
„Svima oslobođenima pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć. U najkraćem mogućem roku biće prebačeni u medicinske ustanove prestonice na lečenje i rehabilitaciju“, dodaje se u saopštenju.
16:07 17.10.2022
Prioritet ukrajinske vlasti – ubijanje civila Donbasa
Ukrajinske vlasti primoravaju svoje stanovništvo na štednju električne energije, dajući prednost slanju oružja i vojne opreme vozovima, kako bi ubijali stanovništvo Donbasa, izjavio je predstavnik LNR u Moskvi Rodion Mirošnik.
On je za TV „Rusija 1“ podsetio da ukrajinske vlasti traže od stanovništva da uveče isključuju svetlo.
„A, zašto je to sve potrebno? Da bi nastavili da lete projektili, da bi radili vojni sistemi za komunikaciju, a ko mari za stanovnike, neka sede sa svećama i sa svim ostalim. Eto, to su prioriteti. Prioriteti ukrajinske vojske su jednostavni i jasni. Moraju da rade električni vozovi koji će prevoziti tenkove, municiju, ‘Himars’, sve ostalo u Donbas, kako bi ubijali naše stanovnike“, rekao je Mirošnik.
15:57 17.10.2022
Ukrajina definitivno neće ostati zemlja sa neutralnim statusom, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
„Ukrajina definitivno neće ostati ‘neutralna’, lobisti Kremlja ne treba tome da se nadaju. Kurs ka evroatlantskim integracijama je upisan u Ustavu Ukrajine, a nedavno podnošenje zahteva za članstvo je izraz osećanja preko 70 odsto građana koji nedvosmisleno podržavaju i nastoje da ostvare pravo Ukrajine na učešće u sistemu kolektivne bezbednosti“, napisao je Reznikov na društvenim mrežama.
15:53 17.10.2022
15:32 17.10.2022
Zamenik ruskog ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin razgovarao je u Moskvi o prehrambenom sporazumu sa zamenikom generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Strane su detaljno razmotrile realizaciju projekta izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u neposrednoj vezi sa realizacijom sporazuma o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva“, saopštilo je Ministarstvo.
Strane su istakle da bi crnomorski sporazum mogao da se produži samo ako se u potpunosti sprovedu svi prethodno postignuti dogovori.
Fomin i Grifits su razgovarali i o incijativama o ratnim zarobljenicima i promociji ruskog amonijaka na svetsko tržište, dodaje se u saopštenju.
15:22 17.10.2022
Pušilin: Danas razmena zarobljenika
Razmena zarobljenika sa Ukrajinom po formuli „110 za 110“ održava se u ponedeljak, Donjecka Narodna Republika predaje Kijevu uglavnom žene, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.
„Iz tamnica ukrajinskog režima vraćamo kući 80 civilnih mornara koje su držali kao taoce. Takođe će slobodu dobiti 30 vojnika iz DNR, LNR i drugih regiona Rusije“, napisao je Pušilin na svom Telegramu.
14:49 17.10.2022
Situacija u hersonskom pravcu pod kontrolom
Situacija u hersonskom pravcu je pod kontrolom, grad Herson nije ni u kakvoj opasnosti, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
„Objektivno govoreći, situacija je potpuno pod kontrolom Ministarstva odbrane Rusije, Ruske garde. Ništa u ovom trenutku ne preti gradu Hersonu“, rekao je Stremousov za ruski „Prvi kanal“.
Kijev je u proteklih mesec i po dana izgubio više od 1,5 hiljada komada tehnike u hersonskom pravcu, uključujući 36 aviona i sedam helikoptera. Poginulo je više od 9,8 hiljada ukrajinskih vojnika, među kojima su i plaćenici, rekao je Stremousov.
Stremousov je precizirao da su ukrajinske snage izgubile oko 320 tenkova, oko 250 borbenih vozila pešadije, 542 borbena oklopna vozila, 335 pikapa sa mitraljezima, 36 aviona i sedam helikoptera. Ukupno – 1.590 jedinica tehnike i to samo u herosonskom pravcu.
14:38 17.10.2022
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da Kijev uskoro očekuje isporuku prvih raketnih kompleksa NASAMS.
„Uskoro očekujemo isporuke prvih sistema protivvazdušne odbrane NASAMS. Naši vojnici završavaju obuku korišćenja tehnike“, naveo je Reznikov.
14:36 17.10.2022
Mađarska neće učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika
Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala inicijativu o obuci ukrajinskih vojnika u Evropi i neće u tome učestvovati, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
„Danas je doneta odluka da Evropska unija počne misiju obuke, odnosno predstavnici zemalja Evropske unije će obučavati vojnike ukrajinske armije. Želeo bih da kažem da Mađarska nije glasala za tu inicijativu. Nećemo učestvovati u toj misiji“, rekao je Sijarto.
On je objasnio da je Mađarska jedina zemlja EU koja je zauzela takav stav, jer ne podržava korake koji vode eskalaciji sukoba, nego se, naprotiv, zalaže za to da što pre počnu mirovni pregovori.
13:47 17.10.2022
Mirošnik: Ukrajina shvata da mora da preda Artjomovsk
Šef Predstavništva LNR u Rusiji Rodion Mirošnik smatra da je Ukrajina počela da shvata da je neophodno da pre ili kasnije preda Artjomovsk, a da se pojedini ukrajinski odredi već prebacuju na druge pozicije.
Prema njegovim rečima, u pravcu Artjomovska odlično deluju pripadnici grupe „Vagner“, kao i vojni odredi Luganske i Donjecke Narodne Republike.
„Imamo podatke da su se pojedini odredi iz Artjomovska prvo prebacili na rubna područja, a potom, prema navodima ljudi koji tamo žive, pojedini odredi se prebacuju na druge pozicije. Mislim da su tamo počeli da shvataju da će morati da predaju taj grad, ali još nije poznato koliko će vremena biti potrebno za to“, rekao je Mirošnik za televizijski kanal „Rusija 24“.
On je dodao da je situacija u Svatovu i dalje složena, da nema stalne veze s gradom, tako da informacije odatle stižu sa zakašnjenjem.
13:40 17.10.2022
EU potvrdila novi paket vojne pomoći Ukrajini
Šefovi diplomatije zemalja Evropske unije potvrdili su izdvajanje šeste tranše vojne pomoći Ukrajini, u vrednosti od 500 miliona evra, kao i organizovanje obuke ukrajinskih vojnika izvan granica te zemlje, saopšteno je iz Saveta Evrope.
„Savet je danas potvrdio dodatne mere u okviru Evropskog fonda za mir, usmerene na dalju podršku ukrajinskih oružanih snaga... Uz novu, šestu tranšu od 500 miliona evra, ukupna pomoć EU Ukrajini sada je 3,1 milijardi evra“, navedeno je u dokumentu.
Vojna oprema koja će biti finansirana u okviru novog paketa pomoći „usklađena je s tekućim prioritetima koje je navela ukrajinska vlada“, dodaje se u saopštenju.
13:24 17.10.2022
Rogov: Mogućnost demilitarizacije zone Zaporoške nuklearke - isključena
Mogućnost demilitarizacije zone Zaporoške nuklearne elektrane je isključena s obzirom na pripremu ukrajinskih snaga za juriš na atomsku centralu, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
U ponedeljak je ukrajinska kompanija „Energoatom“ pozvala međunarodnu zajednicu da preduzme mere kako bi se što pre demilitarizovala zona Zaporoške nuklearke i kako bi se svi ruski vojnici povukli s teritorije centrale i iz grada Energodara, a sama centrala vratila pod kontrolu Ukrajine.
„Takve izjave su otvoreni cinizam i drskost. Oni pozivaju na demilitarizaciju, a sami dovlače na liniju fronta nove snage i naoružanje, pripremajući se da forsiraju Dnjepar i da preuzmu atomsku centralu. Zbog toga ne treba spekulisati i celu međunarodnu zajednicu smatrati idiotima. Ukrajinski teroristi su se naoružali čime god su mogli i pripremaju se za juriš na atomsku centralu, tako da je demilitarizacija u takvim uslovima isključena. Pokažite makar jednu atomsku centralu na svetu u kojoj nema obezbeđenja“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, prisustvo ruske vojske, kao i pripadnika Ruske garde u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, sprečava provokacije ukrajinskih militanata.
12:46 17.10.2022
Ukrajinska vojska je protekle sedmice prebacila na područje Soledara i Artjomovska do 2.500 ljudi, ali su te rezerve već potrošene, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.
On je dodao da, prema obaveštajnim podacima, ukrajinske snage trpe velike gubitke.
12:42 17.10.2022
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je izjavila da postoji mogućnost da će vlasti zemlje uvesti vize za ruske građane i da bi takvu odluku trebalo da donese Vlada Gruzije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala