- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija gubi direktno mesto u eliti?

© AP Photo / Emrah GurelLiga šampiona
Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Veliku borbu vodili su srpski klubovi da dođu do 11. mesta na UEFA rang listi kako bi imali direktnog učesnika u Ligi šampiona, ali od 2024. godine ni to im neće biti dovoljno.
Udruženje evropskih klubova (ECA), objavilo je da ukoliko osvajač Lige šampiona izbori plasman u elitni kup za narednu sezonu i kroz domaće prvenstvo, a to je gotovo uvek slučaj, to jedno dodatno mesto više neće pripasti prvaku 11. zemlje na UEFA rang listi, već klubu koji ima najjači koeficijent od svih koji učestvuju kroz Put šampiona u kvalifikacijama.
To znači da klubovi koji imaju daleko više bodova od srpskih poput hrvatskog Dinama biće u prednosti za direktan plasman u Ligu šampiona. Primera radi Crvena zvezda ima 41.000, Partizan 23.500 bodova, dok Zagrepčani imaju 55.000 bodova.
Pred nama je skoro cela sezona posle koje će se znati broj bodova i konačna tabela, ali već sada je jasno da ovo novo pravilo ne ide na ruku srpskim klubovima.
Ipak, iako joj neće doneti direktan plasman u Ligu šampiona, važno je da Srbija zadrži 11. poziciju na UEFA rang listi jer će zahvaljujući tome imati dva kluba u kvalifikacijama za elitu, a pet predstavnika na evropskoj sceni.
Rendžers  Napoli - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
SPORT
Rendžersi prkose UEFA – pevali novu himnu uprkos zabrani /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala