- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinju „Dani slobode 2022“, u svim školama čitanje proglasa grada Beograda

© Foto : Preuzeto sa sajta Dani SlobodeDani slobode 2022
Dani slobode 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Manifestaciju „Dani slobode 2022“, kojom se obeležavaju dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, obeležiće niz kulturno - umetničkih događaja, od 20. oktobra do 1. novembra, najavljeno je na pres konferenciji u Skupštini grada.
Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović je rekla da se tom manifestacijom čuva sećanje na one koji su omogućili da kulturu stvaramo i negujemo u slobodi.
„Kultura i umetnost nastaju i razvijaju se kao odraz slobode, slobode duha, mišljenja i življenja prema univerzalnim vrednostima. Ovom manifestacijom obeležavamo 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine, dva datuma kada je u dva svetska rata Beograd bio oslobođen“, rekla je Mihajlović.
Ona je dodala da se na ovaj način sećamo i saveznika u borbi za slobodu.
Sećamo se i saveznika, da su se borili sa nama i oni za koje je Srbija bila samo još jedna strana država, dok nas sve nije ujedinila borba za višu vrednost, za našu i njihovu slobodu“, ističe Mihajlovićeva.
Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković istakla je da je Beograd možda i jedini grad koji je mnogo puta u istoriji bio rušen i obnavljan.
„Beograd je veoma važan istorijski grad, preživeo je mnoge teške trenutke, i mislim da ne postoji grad u zemlji koji je toliko puta bio rušen i obnavljan“, rekla je Breškovićeva.
Istakla je posebno zadovljstvo što će, po planu manifestacije 20. oktobra i 1. novembra u svim osnovnim i srednjim školama na prvom času biti pročitan proglas grada Beograda, a đaci moći da čuju šta se desilo u Prvom i Drugom svetskom ratu.
„Šta su naši preci učinili da mi budemo slobodni, a sloboda – znači život“, rekla je ona.
Reditelj i predstavnik omladine pozorišta „Dadov“ Marko Čelebić je predstavio neke od najvažnijih događaja ove manifestacije i pozvao sve građane da se pridruže i isprate program.
Kako je naveo manifestacija simbolično počinje 20. oktobra – čitanjem proglasa u osnovnim i srednjim školama.
Zatim će, 20. oktobra u 11 sati biti održan memorijalni defile „Pobeda Slobode“ od Terazija do zgrade Albanija, koji čine kolona počasnog voda pitomaca vojne akademije i zastavni vod predstavnika SUBNOR-a.
Nakon defilea, na Trgu republike će biti organizovan koncert „Pesma slobode“ koji će biti praćen dramskim izvedbama, a istog dana, u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova, prenosi Tanjug.
Od 21. oktobra, ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje.
„Poslednji događaj je predstava ‘Povratak u Beograd‘, koja će biti održana 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 13 sati, a koja će se baviti pričom Ivana Živaljevića, prvog srpskog oficira koji je posle 45 dana ofanzive, ušao u Beograd“, najavio je Čelebić.
Detaljan program može se videti na sajtu „Dani slobode 2022“.
Vizuelni identitet manifestacije je Kamena ploča na ulazu u Spomen “ groblje oslobodiocima Beograda, koje je izgrađeno 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja grada, po ideji arhitekte Branka Bona.
„Dani slobode“ su tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada Beograda, koja slavi dva datuma oslobođenja Beograda, 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine, a zamišljena je kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata i smelih izložbi na otvorenom.
Plakat za dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
KULTURA
Srpski film „Vojničke ljubavi zauvek“ nagrađen u Americi i Italiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala