- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: U Evropi se dešava razrada scenarija za upotrebu nuklearnog oružja SAD

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Ovih dana se u Evropi dešava razrada praktičnih scenarija za upotrebu nuklearnog oružja SAD uz angažovanje vojnog osoblja nenuklearnih zemalja, izjavio je zamenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN.
„NATO blok koji nam se otvoreno suprotstavlja, demonstrativno i na nivou doktrine definiše sebe kao nuklearnu alijansu. Na teritoriji nenuklearnih savezničkih država SAD raspoređeno je američko nuklearno oružje. Praktični scenariji njegove primene uz angažovanje vojnog osoblja nenuklearnih država razrađuju se bukvalno ovih dana“, istakao je Voroncov.
Prema njegovim rečima, ne krije se antiruska usmerenost ovakvih koraka.
„Javno se dozvoljava dalje približavanje ovog potencijala našim granicama. Ovakvi neodgovorni postupci povećavaju strateške rizike, uključujući nuklearne i usporavaju napore u oblasti razoružanja“, naglasio je on.

Rusija otvorena za rad na sprečavanju trke u naoružanju

Voroncov je još naglasio da je Rusija otvorena za rad na sprečavanju trke u naoružanju, smanjenju napetosti i minimizaciji strateških rizika, ali to je moguće samo na temelju poštovanja njenih interesa i ravnopravnosti.
„U julu 2021. godine na rusku inicijativu u februaru prošle godine je na pet godina produžen ugovor o ograničenju atomskog naoružanja (START). U julu 2021. godine na osnovu dogovora ruskog i američkog predsednika iniciran je sveobuhvatan dijalog o strateškoj stabilnosti. Međutim, Sjedinjene Američke Države devalvirale su ove napore za dijalog“, istakao je Voroncov.

Od velike važnosti uzdržanost nuklearnih država

Voroncov je ocenio da je danas kao nikada važno odgovorno i uzdržano ponašanje nuklearnih država, dodavši da je zaoštravanjem ukrajinske krize, izjava o neprihvatljivosti nuklearnog rata dobila dodatni prizvuk.

On je podsetio da su 3. januara 2022. godine ovaj postulat potvrdili lideri pet nuklearnih sila u zajedničkom saopštenju.

Diplomata je zaključio da je Rusija čvrsto odana principu da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme biti pokrenut.

SAD spremne na nove pregovore

Sa druge strane, pomoćnik državnog sekretara SAD za kontrolu nad naoružanjem, verifikaciju i poštovanje sporazuma u ovoj oblasti Melori Stjuart je na sednici GS UN istakla da su SAD posvećene punoj i efikasnoj implementaciji START-3, uključujući obnavljanje inspekcije objekata, koji su bili stavljeni na pauzu u martu 2020. godine zbog pandemije.
Prema njenim rečima, „SAD su spremne za operativne pregovore o novom mehanizmu za kontrolu nad naoružanjem, koji će smeniti START-3, kad istekne 2026. godine. Ali, takvi pregovori zahtevaju da partneri deluju u dobroj veri“.
Ranije je zamenik ruske delegacije na konferenciji o Sporazumu Andrej Belousov izjavio da saradnja Rusije i SAD o sprovođenju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) nije prekinuta i Moskva se nada da će se saradnja nastaviti sve do isteka ugovora u februaru 2026. godine, izjavio je zamenik ruske delegacije na konferenciji o Sporazumu Andrej Belousov.

Sporazum START

Pre tačno 30 godina Rusija i SAD zaključile su prvi Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 1). dokument je potpisan 31. jula 1991. godine na sastanku Gorbačova i tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša Starijeg u Moskvi.
Trenutno je između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država na snazi Sporazum START 3, koji ističe u februaru 2026. godine. Prema Sporazumu, svaka strana će smanjiti svoje nuklearne arsenale da za sedam godina i dalje ukupan broj naoružanja ne prelazi 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teških bombardera, kao i 1.550 bojevih glava i 800 lansera.
Rusija i SAD su počele da usaglašavaju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali su prekinule dijalog nakon početka specijalne operacije u Ukrajini.
Raketa Sarmat RS-28 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Šta je kamen spoticanja za novi sporazum o kontroli atomskog naoružanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala