- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istorijski kongres Komunističke partije Kine: Vekovni ciljevi na dnevnom redu

© AFP 2023 / FRED DUFOUR Kineski predsednik Si Điping
Kineski predsednik Si Điping - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Kongres Komunističke partije Kine možda nekom može da liči na konvencije zapadnih političkih stranaka, ali prvo, on nije spektakularan, drugo, mnogo je sadržajniji, i treće, čini – abecedu kineske politike. Na njemu će Kina obznaniti da je na putu da ostvari svoj vekovi cilj do 2049. - visoko razvijeno društvo
Ovako okosnicu 20. Kongresa Komunističke partije Kine analizira iskusni spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović.
„Mi nemamo potpuni i detaljan uvid u to šta ceo referat pisan na 72 strane, čiji sažetak je pročitao Si Điping, sve sadrži ali iz govora je jasno da je usmeren na domaća pitanja, dalji razvoj, obogaćivanje pre svega srednje klase i dostizanje do 2050. godine visokog nivoa razvoja kineskog društva. To su sve ogromni zadaci i zbog toga je, između ostalog, i značajan treći mandat za koji se očekuje da će Si Điping dobiti.

Na putu ka ostvarivanju vekovnog cilja

U govoru kineskog predsednika formulisan je vekovni cilj Kine čija realizacija se planira u narednim godinama.
© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaAtmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine
Svoj prvi vekovni cilj da postane srednje razvijeno društvo Kina je ostvarila 2021. godine kada je obeležena godišnjica osnivanja Komunističke partije Kine.

„Smatra se da je, po nomenklaturi Svetske banke, Kina u kojoj je prosečan dohodak prešao 11 hiljada dolara, danas srednje razvijena zemlja bez obzira na to što kinesko rukovodstvo insistira da je Kina najveća zemlja u razvoju. Kina je sada u procesu započinjanja ostarivanja drugog vekovnog cilja - dobijanja statusa visoko razvijenog društva.“

Presudno važne godine

Ovaj cilj bi, kaže naš sagovornik, trebalo da bude dosegnut 2049. na godišnjicu kada je Mao Cedung posle pobede u građanskom ratu proglasio Narodnu Republiku Kinu.
© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Zastava Kine

„Naredne godine biće presudno važne za otvaranje vrata ka cilju da Kina postane razvijeno socijalističko društvo u svakom pogledu, sa zaštićenom ekologijom, razvijenom kulturom, jedno, kako oni kažu, društvo u kojem je lepo živeti“.

Spremni za izazove

Teme koje ovaj Kongres neće zaobići su posledice korona virusa, ekološke promene u svetu koje su sve ozbiljnije, sve veći sukob na relaciji Peking-Vašington ali i rat u središtu Evrope koji ima uticaj na ukupne međunarodne odnose i prekomponovanje upravljanja globalnim pitanjima.
„Izvesno je da kineska partija kao avangarda kineskog naroda i kineskog društva mora da bude spremna za velike bitke koje predstoje u narednim godinama“.

Armija - reformisana, modernizovana i spremna

U tom kontekstu treba smatra Korkodelović tumačiti i jedan od ciljeva koje je Si Điping izneo u svom govoru a to je jačanje oružanih snaga. Podstrek je svakako došao i iz SAD objavljivanjem nacionalne strategije u Vašingtonu u kojoj je naznačeno da SAD u Kini i Rusiji prepoznaje najveće rivale. Zbog mnoljudnosti i procene MMF da je Kina postala najveća privredna sila sveta, Kina je procenjena kao rival veći od Rusije.
© AP Photo / Mark SchiefelbeinKineska vojska
Kineska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Kineska vojska

„Kineska Narodno oslobodilačka armija bi trebalo da do 2027. godine bude reformisana, negde do 2035. u velikoj meri modernizovana a do polovine veka i potpuno spremna da se nosi sa svakim od najvećih međunarodnih izazova“.

Ako bude primorana, Kina će intervenisati

Budući da je kongres po tradiciji usmeren na domaće prilike i projektovanje onoga što Kina treba da uradi u narednih pet godina, kada govori o Tajvanu i stranom mešanju, Si Điping nigde ne pominje SAD iako je iz konteksta jasno.
© Tanjug / AR/Chiang Ying-yingProtest na Tajvanu
Protest na Tajvanu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Protest na Tajvanu

„Si Đinping je kazao da su vlasti u Pekingu započele veliku borbu protiv separatizma i strane intervencije na Tajvanu. Pritom Peking pravi razliku između rukovodstva na Tajvanu koje je separatističko, i ostalih stanovnika Tajvana, oko 23 miliona ljudi, koje smatra lojalnim patriotama“.

Strano mešanje-crvena linija

Kina se, kaže naš sagovornik, odlučno protivi snagama koje zagovaraju nezavisnost Tajvana kao i stranom mešanju u pitanja na ostrvu.
© AP Photo / Andy WongKina
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Kina

"Kina smatra da niko nema pravo sem Kineza i u Kini i na Tajvanu da odlučuje o budućnosti Tajvana, i Kina će, ukoliko stvari izmaknu kontroli, biti primorana da interveniše. To je njena crvena linija“.

Trgovina jednako zalaganje za stabilnost

Kada je reč o pozicioniranju u međunarodnom miljeu, Korkodelović ističe da je Kina, pored toga što se smatra, po MMF-u, najvećom privrednom silom sveta, i najveći izvoznik, tzv. fabrika sveta kao što je i prvi partner za preko 120 zemalja u njihovim bilateralnim trgovinskim odnosima.
© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Uđi u bazu fotografijaJuan
Juan - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Juan

„Zbog toga je Kini veoma važno ne samo da ima miroljubivo okruženje oko svojih granica, a ona se graniči sa 14 država, već i da tako daleko područja kao što su Latinska Amerika, Afrika, Evropa, budu što stabilnija. Iznad svega Kini je važno da realizuje najambiciozniji globalni projekat za 21. vek-Inicijativu pojasa i puta ili Novi put svile, i na kopnu, preko Evroazije, i na moru sve do istočnih obala Afrike“.

Glasine u pekinškom taksiju

Kongres komunističke partije trajaće pet dana, ali sva iznenađenja su isključena. Kao što se više od godinu dana radilo na izveštaju čiji je sažetak pročitao Si Điping, tako se, kaže Korkodelović, mesecima raspravljalo o kompoziciji Centralnog komiteta koji je najviši organ partije sa oko 300 stalnih članova. Na završetku će Centralni komitet, ovaj još uvek važeći, biti zamenjen novim, a očekuje se da će do polovine članova činiti novi ljudi.
© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Kine, Peking
Ministarstvo spoljnih poslova Kine, Peking - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Ministarstvo spoljnih poslova Kine, Peking

„Centralni komitet onda bira Politbiro koji ima 25 članova a Politbiro Stalni komitet koji ima između pet i devet članova. Na čelu Stalnog komiteta je generalni skeretar za koga se očekuje da će biti Si Điping, mada kineski mediji ne govore toliko o tome. O tome mnogo više govore strani mediji i pekinški taksisiti pošto su oni jedan od glavnih izvora raznoraznih glasina, možda poluistina pa čak i istina za strance u Pekingu“.

Abc kineske politike

Kongres će izabrati i neka od ključnih tela partije kao što su Disciplinska komisija i veoma važna Centralna vojna komisija na čijem čelu je generalni sekretar. Dalje, od kompozicije Centralnog komiteta u narednim mesecima zavisiće i sastav državnog saveta odnosno vlade.
© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaKongres Komunističke partije Kine u Pekingu
Kongres Komunističke partije Kine u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Kongres Komunističke partije Kine u Pekingu

„ Iako će Vlada biti izabrana na zasedanju Svenarodnog kineskog kongresa u martu, njen sastav će umnogome diktirati sadašnje zasedanje Kongresa. U narednim danima, pre svega će se raspravljati o delovima referata Si Đipinga. Na tome će raditi različite komisije ali će u mnogome delegati, njih oko 2300, imati pred sobom dosta raščišćenu situaciju jer je pre nekoliko dana završeno zasedanje Centralnog komiteta na kojem su se članovi upoznali sa referatom i nizom predviđenih odluka koje se tiču kadrova“, zaključuje naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala