- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Skoro polovina zemalja EU povećala uvoz ruske robe u junu

Pratite nas
Trinaest zemalja-članica Evropske unije povećala je uvoz ruske robe u junu, dok je 14 članica smanjilo obim uvoza iz Rusije, pokazuju statistički podaci koje je analizirao Sputnjik.
Slovenija je u junu skoro udvostručila uvoz iz Rusije u odnosu na maj, dok su Španija, Švedska, Belgija i Poljska povećale ruski uvoz za 69, 48, 25 i 19 odsto, respektivno.
U monetarnom smislu, Nemačka je prednjačila sa 3,5 milijardi evra vrednosti ruskog uvoza, a za njom slede Italija sa 2,6 milijardi evra, Holandija sa 1,7 milijardi evra, Belgija sa 1,3 milijarde evra i Francuska sa 1,2 milijarde evra.
Zemlje Evropske unije koje su smanjile uvoz ruske robe su Kipar sa 92 odsto smanjenja, Austrija, koja je smanjila za 40 odsto, Luksemburg – za 37 odsto, Finska – za 27 odsto i Portugalija i Češka za po 23 odsto.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je u ponedeljak da se prosperitet Evropske unije nekada zasnivao na jeftinoj energiji iz Rusije i sa kineskog tržišta, što je bloku pružalo mogućnosti za transfer tehnologije, ulaganja i jeftinu robu, ali da sada EU treba da potraži izvore energije unutar Evrope i poradi na restrukturiranju privrede.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala