- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusko ministarstvo odbrane: Konflikt u Ukrajini može prerasti u globalni

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici vojske Belorusije na vojnim vežbama
Pripadnici vojske Belorusije na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Isporučivanje oružja zemalja NATO-a Ukrajini moglo da dovede do eskalacije ukrajinskog sukoba u globalni, smatra načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju i pomoćnik ministra odbrane Belorusije za međunarodnu vojnu saradnju Valerij Revenko.
„Jasno vidimo praktične korake Severnoatlantske alijanse usmerene na dalje širenje sukoba u Ukrajini povećanjem isporuka naoružanja i vojne tehnike koji mogu da pretvore ovaj sukob u globalni“, rekao je Revenko na brifingu za vojne atašee akreditovane u Belorusiji.
Revenko je primetio da je „neviđena geopolitička konfrontacija između kolektivnog Zapada i Rusije dostigla novi nivo i da se odražava na celoj dužini granica Belorusije“.
„Otvoreno se čuje i širi militantna retorika zvaničnika i provladinih analitičara niza stranih država, uključujući i naše susede“, ocenio je on.

Zadatak beloruske vojske – bezbednost granica Savezne države

Revenko je naveo da je glavni zadatak vojske Belorusije u okviru specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini da osigura bezbednost Savezne države i spreči agresiju na nju.
Vojna vežba Slovensko bratstvo 2016 - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
RUSIJA
Zadatak – odbrana: Rusija i Belorusija počinju formiranje zajedničke regionalne grupacije
On je podsetio da je belorusko rukovodstvo više puta izjavljivalo da, s obzirom da je Belorusija strateški saveznik Rusije, zemlja takođe uvučena u specijalnu vojnu operaciju.
Beloruski političar je, međutim, naglasio da na teritoriji Ukrajine nema beloruskih vojnika.

Baltičke zemlje vežbaju ofanzivu prema Rusiji i Belorusiji

Revenko je primetio da baltičke zemlje uvežbavaju stvaranje ofanzivnih grupa i njihovu primenu na ruskom i beloruskom pravcu.
„Baltičke zemlje se fokusiraju na modernizovanje vojne infrastrukture, povećanje sposobnosti za prijem i raspoređivanje stranih vojnih formacija. Analiza pripreme nacionalnih oružanih snaga i stranih formacija pokazuje da se odrađuje stvaranje ofanzivnih grupa i upotrebe trupa na ruskom i beloruski pravcu“, objasnio je Revenko.
Prema njegovim rečima, bataljonske taktičke grupe NATO-a u Litvaniji i Letoniji postepeno se transformišu u brigadne, a ubuduće mogu da budu podignute na nivo diviziona.
„Vrlo je važno i što je na teritoriji Litvanije i uz podršku litvanskih vlasti stvorena i funkcioniše takozvana jedinstvena prelazna vlada koja ima za cilj rušenje aktuelne vlasti u Republici Belorusiji“, dodao je Revenko.
On je istakao da Belorusija zadržava pravo da preduzme preventivne mere strateškog obuzdavanja kako bi sprečila napad ili neutralisala oružani sukob.
„Republika Belorusija će braniti svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, uključujući i upotrebu vojne sile, i zadržavajući pravo da preduzme niz preventivnih mera strateškog obuzdavanja u cilju sprečavanja napada ili neutralisanja unutrašnjeg oružanog sukoba“, precizirao je Revenko.
Ranije je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej saopštio da Minsk neće zatvarati oči pred gomilanjem vojske i naoružanja kod svojih granica na jugu i na zapadu zemlje.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Može se završiti za nedelju dana: Lukašenko otkrio od koga zavisi rešenje sukoba u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala