- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Austrijski privrednik: Otvorite „Severni tok 2“, SAD profitiraju od sankcija, mi sebi pucamo u nogu

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Direktor kompanije „Salinen Austria AG“ (Austrijska solana) Peter Untersperger zatražio je od Nemačke da otvori gasovod „Severni tok 2“ zbog rastućih cena energenata.
„Amerikancima sankcije uopšte ne štete, već profitiraju od njih, a Nemačka i Austrija time same sebi pucaju u nogu“, rekao je Untersperger za austrijske medije.
Evropska unija je napravila velike greške, a Ukrajini nikada nije trebalo ponuditi članstvo u NATO, ali se sada ne može nazad, jer bi Evropa izgubila obraz, smatra Untersperger.
On objašnjava da je njegova kompanija, koja, pored Austrije, posluje u još osam zemalja, zbog rastuće cene energenata još u januaru smanjila proizvodnju za 20 odsto, i dodaje da je sada situacija još gora. Količine energenata koje su ranije kupljene sve su manje, a kompanija sada mora da ih kupuje po tržišnim, znatno višim cenama.
Proizvodnja je i dalje smanjena 20 odsto, kaže Untersperger, objašnjavajući da će tako ostati sigurno do kraja godine.
On okrivljuje politiku da je ostavila privrednike na cedilu.
„Zašto ranije nismo prešli na obnovljive izvore energije? Ako je gas jeftiniji, ja nisam dobrotvorno društvo, neću kupovati zelenu energiju koja je duplo skuplja samo zato što je to održivo i lepo“, kaže austrijski privrednik.
Direktor „Salinen Austria AG“ je kritikovao i austrijsku vladu zbog uvođenja taksi na emisiju gasova staklene bašte, navodeći da to utiče na konkurentnost u odnosu na Nemačku.
„Našim konkurentima u Nemačkoj daju velike sume novca, a mi idioti smo ostavljeni na suvom i plaćamo 400 evra po megavatsatu“, kaže Untersperger.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
EKONOMIJA
Novi Putinov potez koji bi mogao potpuno da preokrene svetski energetski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala