- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u oklopnom transporteru BTR-82A u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Nikolajevu, gori skladište goriva

Pratite nas
U toku je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, 235. dan. Ruska vojska odbila pokušaj ofanzive u Hersonskoj oblasti, u berislavskom pravcu. Zelenski priznao da su ukrajinske snage u teškoj situaciji u DNR i LNR, naročito kod Artjomovska. U Kijevu i tri oblasti Ukrajine u nedelju ujutru proglašena vazdušna opasnost.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:33 16.10.2022
Zelenski je takođe rekao da postoje ograničenja u isporukama električne energije u nizu ukrajinskih gradova.
Zelenski je takođe pozvao Ukrajince da smanje potrošnju struje u periodu od 17 do 23 časa.
On je rekao i da postoje ograničenja u isporukama električne energije u nizu ukrajinskih gradova.
Ukrajinski lider je takođe pozvao Ukrajince da smanje potrošnju struje u periodu od 17 do 23 časa.
22:30 16.10.2022
Oružane snage Ukrajine vode „veoma teške borbe“ kod Soledara i Bahmuta, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na svom kanalu na Telegramu.
„Ključna žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut, tamo se nastavljaju veoma teške borbe“, rekao je Zelenski u video-obraćanju.
Predsednik Ukrajine je u subotu rekao da su se u okolini Artjomovska (Bahmuta) u Donbasu vojnici Oružanih snaga Ukrajine našli u teškoj situaciji koja se ne menja već nekoliko dana.
22:24 16.10.2022
22:06 16.10.2022
Ponovo je objavljen signal za vazdušnu opasnost u Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i na teritoriji Zaporoške oblasti koju privremeno kontroliše Kijev.
21:58 16.10.2022
Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama i požaru u Nikolajevu.
Kako javlja agencija UNIAN, u Nikolajevu gori skladište goriva i maziva.
Mediji takođe javljaju o eksplozijama u Odeskoj i Harkovskoj oblasti.
20:11 16.10.2022
Belorusija je rasporedila proširene granične jedinice i mobilne grupe teritorijalne granične straže da čuvaju granicu sa Ukrajinom u uslovima pojačane obaveštajne aktivnosti na ukrajinskoj strani, izjavio je portparol Državnog graničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski.
„U blizini naše granice se održavaju razne vežbe. Vidimo da se vrši optičko, radarsko i radio-tehničko izviđanje beloruske teritorije. Naravno, mi adekvatno procenjujemo ove pretnje i u cilju reagovanja granična straža pojačala je granične patrole, aktivno se koriste tehnička sredstva zaštite granice, angažovane su mobilne grupe teritorijalnih organa granične službe“, rekao je Bičkovski za televiziju „ONT“, komentarišući situaciju na granici sa Ukrajinom.
19:33 16.10.2022
Pripadnici ukrajinske vojske u Zaporožju - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina sprema Zaporožju sudbinu Marijupolja
19:21 16.10.2022
U Valujskom okrugu Belgorodske oblasti aktivirana je protivvazdušna odbrana.
Bez struje je ostalo selo Soloti, saopštio je šef Valujskog gradskog okruga Aleksej Dibov.
18:56 16.10.2022
Izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Izraelski ministar: Tel Aviv treba da pruži vojnu pomoć Ukrajini
16:56 16.10.2022
Završeni pregovori predstavnika UN i Rusije o prehrambenom sporazumu
Pregovori zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Veršinjina sa zamenikom generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom i šefom Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebekom Grinspen o prehrambenom sporazumu završeni su nakon 2,5 časova.
Svrha putovanja predstavnika UN trebalo je da bude produženje i proširenje prehrambenog sporazuma i promovisanje izvoza ruskog žita i đubriva.
16:53 16.10.2022
Zaporoška oblast: Ukrajinska vojska promenila plan za zauzimanje Zaporoške nuklearke
Ukrajinska vojska promenila je plan za zauzimanje Zaporoške nuklearne elektrane, izabravši kao mesto za ofanzivu na Dnjepar – zapadni deo Kahovskog akumulacionog jezera, rekao je član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Ranije su kijevske vlasti više puta pokušavale da izvrše ofanzivu na Dnjepar u pravcu severnog i severoistočnog dela Kahovskog akumulacionog jezera iz Nikopolja, Marganca i Bilenke. Međutim sada, kada su shvatili koliko nijedan pokušaj nema nikakvu perspektivu, pa su promenili plan i usmerili snage na zapadni, severozapadni i jugozapadni deo akumulacionog jezera niz Dnjepar“, rekao je Sputnjiku Rogov.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je usredsredila snage u rejon sela Zolota Balka, Oskorovka u Hersonskoj oblasti i Pokrovsko u Dnjepropetrovskoj oblasti. Rogov je dodao i da je tamo primećen veliki broj brzih glisera i vojnika.
14:30 16.10.2022
Grosi: Niko ne želi nuklearnu katastrofu
Niko ne želi nuklearnu katastrofu, izjavio je generalni direkto Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, osvrćući se na razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.
„Niko ne želi nuklearnu katastrofu, niko“, rekao je Grosi u razgovoru s novinarom Pavlom Zarubinom na televiziji „Rusija 1“.
14:19 16.10.2022
U Belorusiju počela da stiže avijacija iz Rusije
U Belorusiju je iz Rusije počela da stiže avijaciona tehnika regionalne grupacije vojske Savezne države, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane Belorusije.
„U Republiku Belorusiju iz Ruske Federacije počeo je da pristiže avijacioni činilac regionalne vojne grupacije“, navedeno je na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Belorusije.
14:16 16.10.2022
U Moskvi počeli pregovori predstavnika Rusije i UN o "prehrambenom sporazumu"
U Moskvi su počeli pregovori predstavnika Rusije i Ujedinjenih nacija o "prehrambenom sporazumu", saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Ranije je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao da će zamenik generalnog sekretara za humanitarna pitanja Martin Grifits i šef Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspan u nedelju doputovati u Moskvu.
Cilj njihove posete je nastavljanje i proširenje „prehrambenog sporazuma“ i doprinos izvozu ruskog žita i đubriva, rekao je Dižarik.
Predstavnici UN razgovaraju sa zamenikom ruske diplomatije Sergejom Veršininom.
„Prehrambeni sporazum“ potpisali su 22. jula u Istanbulu predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN, kako bi se rešio problem isporuka ukrajinskog i ruskog žita i đubriva na svetsko tržište.
14:15 16.10.2022
Skladište municije Oružanih snaga Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: U pravcu Nikolajeva i Krivog Roga likvidirano više od 350 ukrajinskih vojnika
13:46 16.10.2022
Zajednička vojna vežba NATO i Ukrajine Three swords-2021 - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov: NATO se de fakto uvukao u sukob u Ukrajini, ali to ne utiče na ciljeve Rusije
12:53 16.10.2022
Pogranična služba Ukrajine dnevno uhapsi do 30 ljudi, koji pokušavaju da napuste zemlju i izbegnu mobilizaciju. Od 24. februara je uhapšeno oko 9,8 hiljada ljudi, rekao je predstavnik ukrajinske Pogranične službe Andrej Demčenko.
12:30 16.10.2022
Premijer Bavarske: PVO sistemi trebaju Nemačkoj, ne samo Ukrajini
Radi zaštite nemačkih gradova neophodno je uspostaviti sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM, a ne samo isporučivati ih Ukrajini, izjavio je premijer Bavarske Markus Zoder u intervjuu za „Bild am zontag“.
„Moramo da uspostavimo raketne i protivvazdušne sisteme za nemačke gradove, kako bismo imali potpuni štit nad Nemačkom. Nedovoljno je samo štititi naše partnere, to isto moramo učiniti i za našu sopstvenu zemlju“, rekao je Zoder.
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je ranije da će prve isporuke raketnih kompleksa NASAMS od SAD i sistema IRIS-T od Nemačke stići u Ukrajinu u oktobru.
11:48 16.10.2022
Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine
Vazdušna opasnost proglašena je u nedelju gotovo u svim oblastima Ukrajine, prenose lokalne vojne administracije.
Upozorenja na vazdušnu opasnost i pozive ljudima da odu u skloništa objavile su na Telegramu lokalne adminsitracije Poltavske, Černigovske, Čerkaske, Černovicke, Odeske, Ivano-Frankovske, Rovnenske i Sumske oblasti, kao i gradonačelnik Hmeljnickog.
Prethodno je saopšteno da je vazdušna opasnost proglašena u Kijevu i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.
11:47 16.10.2022
Istražni komitet pokrenuo krivični postupak u Belgorodskoj oblasti zbog terorizma
Glavna uprava Istražnog komiteta Rusije pokrenula je krivični postupak zbog terorističkog napada na poligonu u Belgorodskoj oblasti u kojoj je poginulo jedanaest ljudi, piše na Telegramu Istražnog komiteta Rusije.
Vojni inspektori istražuju okolnosti ovog događaja.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 15. oktobra da je na poligonu Zapadnog vojnog okruga u Belgorodskoj oblasti izveden teroristički napad.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala