- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija u oktobru nije uvozila struju, novembar će pokazati prave efekte štednje

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Pratite nas
Sada je spoljna prosečna temperatura 20 stepeni i bolje je da se u ovom periodu ne kreće sa grejanjem i tako uštedi, poručuje pomoćnik ministra rudarstva i energetike Raša Kojčić i ističe da je najbitnije da svih energenta ima dovoljno i da su sve toplane uradile remont.
„Sve je spremno. Potrebno je par sati da krenu sa grejanjem“, rekao je Kojčić.
Navodi da su obezbeđene dovoljne količine, gasa, mazuta, i da su sve toplane tehnički 100 posto spremne.
Banatski dvor je napunjen do vrha. Dodatna sigurnost je obezbeđena sa rezervama u Mađarskoj. Uz gas koji pristiže gasovodom“, rekao je on.
Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić za Tanjug podseća da je prošle godine bilo grejanje čak i u maju i konstatovao da na grejnu sezonu utiče vreme, odnosno meteorološke prilike.
Govoreći o električnoj energiji Ilić je rekao da posle više meseci Srbija u oktobru nije uvozila struju.Ocenio je da prvi računi pokazuju da je apel i plan uštede dao rezultata u dobroj meri i da se štedi struja.
Rekao je da će tek ponašanje u novembru biti relevantno da se oceni u kojoj meri je ušteda prisutna.
„Neće biti povuci - potegni ni sa čim, sve je obezbeđeno“, rekao je on komentarišući izglede za zimski period.
Ilić je rekao da se ovih dana završavaju poslednji remonti na hidroelektranama, te da su i na termo-kapacitetima pri kraju.
„Sve je spremno. Sve će biti u pogonu. Tokom decembra i januara, kritični periodi, moraćemo da uvozimo, jer je ne proizvodimo dovoljno“, rekao je on.
Dodao je da su se pozivima na štednju električne energije odazvali i privreda i javni i privatni sektor, i domaćinstva.
„Možda ćemo proći zimu čak i da ne uvozimo električnu energiju“, poručio je on.
Ilić je ocenio i da bi možda bilo bolje uvoziti sada struju dok je ova cena, i tako podići rezerve uglja kako bi kvalitetnije ušli u zimu.
Rezerve uglja svakog dana rastu. Država je odobrila uvoz 10 posto naših potreba, što je oko četiri miliona tona. U EPS-u sada skidaju ugalj i sa delova kopova gde ne prilaze veliki bageri. U jednom periodu uglja iz tih džepova je bilo više od uvoza“, rekao je on.
Naveo je da hidrološki potencijali još nisu u punom kapacitetu, ali da trenutno hidroelektrane daju preko 20 odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji.
Dodao je da se dnevno upumpava i voda u akumulaciona jezera kako bi se pojačala rezerva važna za periode kada potrošnja dostiže maksimum.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala