- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Rusiju i Srbiju vezuju pragmatični odnosi i istorijsko sećanje

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Pratite nas
Na Srbiju se vrši snažan pritiskak Zapada, ali Moskvu i Beograd povezuju ne samo obostrano korisni odnosi, već i istorijsko pamćenje, smatra predsedavajući odbora za odbranu Saveta Federacije Rusije Viktor Bondarev.
„Ipak, elementi zdravog razuma i dalje postoje u vlastima evropskih zemalja. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da fizičko postojanje zemlje zavisi od njenog prijateljstva sa Rusijom“, napisao je senator na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, Rusiju i Srbiju je uvek spajalo prijateljstvo.
„Međutim, pod pritiskom nekih zapadnih zemalja, Srbija sada pokušava da ostane neutralna, ne podržava Rusiju na međunarodnoj sceni. Iako nam ova zemlja nije uvela sankcije, ne pokazuje isto prijateljstvo. Konkretno, nije priznala prisajedinjenje novih subjekata – DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti – u sastav Rusije“, naglasio je on.
Naravno, ovaj postupak ima pragmatično objašnjenje, nevezano za antiruski politički vektor: priznanje bi isprovociralo kosovske separatiste da tu činjenicu iskoriste u svoje svrhe, smatra Bondarev.
„Nadam se da će u Srbiji preovladati ne samo racionalna razmišljanja (korist od saradnje i kooperacije sa Rusijom), već i istorijsko pamćenje i nacionalna savest“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, koliko su dobra Rusija i Sovjetski Savez učinili ovoj zemlji treba da se seća generacija Srba koja sada živi i donosi političke odluke.
„Vidimo kuda idu zemlje Evropske unije svojim zaboravom i nezahvalnošću: u degeneraciju, krizu i potpunu zavisnost od SAD. Evropska unija prestala je da bude jedan od ‘polova’, jedan od centara odlučivanja u multipolarnom svetu“, ocenio je senator.
A same Francuska, Nemačka, Poljska, Češka, Danska, Belgija i slične su odavno izgubile svoju nezavisnost, zaključio je Bondarev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala