- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije osveštao Saborni hram i Srpski dom u Vukovaru

© Tanjug / ZORAN ZESTICPatrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji
Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, a potom je održao svetu arhijerejsku liturgiju.
Svi narodi imaju mesta susreta sa bogom, i mi Srbi pravoslavni imamo takvo mesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susrećemo sa bogom. To je naš pravoslavni hram u kojem se božjom rečju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo večnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svedoci Jevanđelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti, rekao je Porfirije, prenosi TV Hram.
Patrijarh je rekao da je čovek, najpre, i iznad svega, duhovno biće.
Kao bogoliko stvorenje, čovek je, pre svega, stvoren za večnost, da večnošću osmišljava svoje istorijsko postojanje. Punoću života stiče jedino u zajednici sa bogom, a to je život u skladu sa onim što je bog stvorio i namenio za čoveka, kazao je Porfirije.
Patrijarh Porfirije je rekao da Sveti Nikolaj Čudotvorac spaja pravoslavni istok i katolički zapad, da gradi mostove među ljudima, a da u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i da je neuoporedivo više zajedničkog nego različitog. Srpski patrijarh je naveo da u Vukovaru još nisu zalečene rane ratnih patnji, niti su u potpunosti obnovljeni i izlečeni odnosi među ljudima, prenela je Srna.
Danas smo otvorili srce ovog hrama i svoja srca da bi molitvom vidali svoje rane izazvane stradanjima i gubicima, ali isto tako saosećali sa ranama i stradanjima suseda, da bi se u molitvi sećali svojih žrtava, ali i žrtvama suseda i komšija, kazao je patrijarh.
Porfirije je ukazao da poštovanje i drugih žrtava vodi pomirenju. Svetoj liturgiji i osveštanju hrama u Vukovaru prisustvovali su, između ostalih, mitropolit osječkopoljski i baranjski Heruvim, budimpeštanski i mađarski Ilarion, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej, sremski Vasilije, kruševački David. Osim Sabornog hrama, danas je osveštan i Srpski dom u Vukovaru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala