- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moldavska opozicija nastavila proteste u Kišinjevu /foto, video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kišinjevu
Protesti u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Pratite nas
U Kišinjevu se i ove nedelje održava masovni protest pristalica opozicione moldavske partije „Šor“, demonstranti koji su se okupili na centralnom trgu traže ostavku rukovodstva zemlje i vanredne parlamentarne izbore.
Organizatori su najavili da nameravaju da okupe oko 100 hiljada učesnika.
Demonstranti sa moldavskim zastavama u rukama pozivaju na vanredne izbore i skandiraju „Dole Maja Sandu!“, „Dole vlada“, „Ostavka“. Na centralnom trgu okupile su se kolone učesnika iz različitih delova grada.
Tokom protestne od zgrade parlamenta do trga, demonstrantima su put blokirali odredi specijalnih policijskih snaga. Policija svoje postupke objašnjava time što organizatori protesta nemaju odobrenje za akcije. Ispred kordona policije počeo je miting tokom kojeg su mladi nekoliko puta pokušavali da probiju kordon, ali ih je policija potisnula.
Pre nedelju dana, stranka „Šor“ je uputila ultimatum vlastima, zahtevajući da nadoknadi rast tarifa za gas i struju i pruži materijalnu pomoć stanovništvu. Vlasti su dobile sedam dana da ispoštuju ove uslove, ali nije bilo reakcije.
Protesti pristalica partije „Šor“ u Kišinjevu počeli su da se organizuju od 18. septembra, demonstranti su podigli šatore na trgu ispred parlamenta i preko puta predsedničke palate.
Ove sedmice vlasti zemlje usvojile su nova pravila održavanja protesta tokom vanrednog stanja koje je na snazi u zemlji od 24. februara. Blokiranje puteva tokom protesta moguće je samo neradnim danima, protest mora da se završi za najviše četiri sata. U slučaju narušavanja javnog reda, policija ima pravo da narušioce izvede iz mase bez saglasnosti demonstranata, a ukoliko prekršaji postanu ozbiljni, policija može zahtevati od organizatora da odmah obustave okupljanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala