00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
60 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koji aditivi u supi iz kesice mogu štetno da utiču na zdravlje

CC0 / Pixabay / Supa
Supa - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Pratite nas
Supe iz kesica imaju bezbroj prednosti — jednostavne su za pripremu, ukusne, dovoljno slane. Međutim, prah iz kesice za supu sadrži određene aditive koji mogu štetno da utiču na zdravlje.
Naime, prepoznatljiv ukus supa iz kesice u većini slučajeva potiče od veštačkih pojačivača aroma, aditiva pod oznakom E620-E635, koji se dodaju sa ciljem povećanja prisutnih aroma u prerađenom proizvodu.
Zahvaljujući tim supstancama, supe dobijaju ukus koji nas mami da ponovo za tu supu damo novac, a to je ono što pogoduje proizvođaču, ali ne i našem organizmu, izjavila je za „Siti magazin“ Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreator aplikacije „Izbegni aditive“.

Aditivi u supi iz kesice

Pojedini aditivi koji se nalaze u supi iz kesice mogu da izazovu neželjena dejstva, kao što je neurotoksičnost. Neurotoksini su neurološki štetne materije, koje mogu negativno da utiču na tkivo u razvojnom periodu, kao i na već zreli nervni sistem.
Kako bismo izbegli u supi aditive sa potencijalnim neurotoksičnim delovanjem, važno je da vodimo računa prilikom odabira kesice supe i čitamo sastav supe, koji je naveden na zadnjoj strani kesice.
Zvanično, pojačivači aroma koji se mogu pronaći u supama iz kesice, dele se na tri grupe:
1. Glutaminska kiselina i njene soli (E620-E625)
2. Guanilna kiselina i njene soli (E626-E629)
3. Inozinska kiselina i njene soli (E630-E635)

Umesto oznake „E“ može da piše pun naziv aditiva

S obzirom na to da proizvođač supe, prilikom navođenja sastava, nije dužan da stavi lako prepoznatljivu „E“ oznaku i broj (npr E621, E623, E626…), umesto „E“ oznake može napisati pun naziv dodatog aditiva, koji često populaciji nije poznat.
Portal je, takođe, objavio spisak aditiva koji se mogu naći u supama iz kesica, a koji potencijalno, pored neurotoksičnosti, mogu ostvariti neželjene efekte kao što su ubrzano lupanje srca, česte glavobolje, bronhospazam, osećaj malaksalosti i razna neurološka oboljenja (multiplaskleroza, Parkinsonova bolest, Alchajmer…).
• E620 – Glutaminska kiselina
• E621 – Mononatrijum-glutaminat
• E622 – Monokalijum-glutaminat
• E623 – Kalcijum-diglutaminat
• E624 – Monoamonijum-glutaminat
• E625 – Magnezijum-fdiglutaminat
• E626 – Guanilna kiselina
• E627 – Dinatrijum-guanilat
• E628 – Dikalijum-guanilat
• E629 – Kalcijum-guanilat
• E630 – Inozinska kiselina
• E631 – Dinatrijum-inozinat
• E632 – Dikalijum-inozinat
• E633 – Kalcijum-diinozinat
• E634 – Kalcijum -5’-diribonukleotidi
• E635 – Dinatrijum -5’-ribonukleotidi
Osim navedenih aditiva (E620-E635) u supi ne želimo ni maltodestrin, palminu mast, sojin lecitin, glukozni sirup, kao ni veštačke boje. Najčešće dodavana veštačka boja u supe iz kesica je E150a (karamel obična) koja se u današnje vreme najčešće proizvodi iz genetski modifikovanih sirovina čije dejstvo na organizam još uvek nije dovoljno ispitano. Kod pojedinih ljudi, ova veštačka boja može biti okidač za razvoj alergijskih reakcija (atopijski dermatitis, ekcem, koprivnjača).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala