- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zamenik Lavrova: Srbija pod neviđenim pritiskom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Pratite nas
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da se Srbija nalazi pod do sada neviđenim pritiskom koji izlazi iz okvira civilizovanog odnosa između država.

„Odlično znamo pod kakvim se sada pritiskom bez presedana nalazi Srbija. Taj pritisak izlazi iz okvira civilizovanog ponašanja između država, ali mi cenimo to što srpsko rukovodstvo radi u skladu sa nacionalnim interesima“, rekao je Gruško za medije.

On je konstatovao da se nastavlja saradnja između dve zemlje u ključnim oblastima – nafta, gas i visokotehnološki sektor.
„Nameravamo da učinimo sve da rusko-srpska saradnja nastavi da bude primer međudržavnih odnosa u savremenom svetu koji se menja“, istakao je Gruško.

O BiH

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije situacije u Bosni i Hercegovini, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.
„Novi sukob u Evropi nije ni u čijem interesu“, rekao je ruski zvaničnik.
On je naglasio da je Rusija uvek polazila od toga da je potrebno prekinuti sve geopolitičke igre u tom regionu i dopustiti državama da same biraju svoju sudbinu.

„U tom smislu, naravno, Bosna i Hercegovina se nalazi u prilično ranjivom položaju, i mi smo zbog toga zabrinuti, jer još jedan sukob u srcu Evrope nije ni u čijem interesu, ali očigledno postoje krugovi za koje bezbednosni interesi ne predstavljaju ništa, najvažnije je nastaviti borbu za svetsku hegemoniju i sprečavati države da načine slobodan izbor“, rekao je on.

Kako je dodao, Zapad gleda na region Zapadnog Balkana kao na polje geopolitičke borbe sa Rusijom.

Za pobede NATO niko ne zna

Komentarisao je i nedavnu izjavu šefa NATO Jensa Stoltenberga o tome da pobeda Rusije u Ukrajini znači poraz Alijase.
„Što se tiče poraza i pobeda Alijanse. Pobede mi nisu poznate, nikome nisu. Ali, za rezultate socijalno-političkih, geopolitičkih konstrukcija vojnih intervencija NATO znaju svi. To je razvaljeni Balkan, razorena Libija i Sirija, pa i Avganistan, za stanje u toj zemlji NATO je snosio odgovornost više od 12 godina, a koji je predat ‘međunarodnoj zajednici’ u stanju u kom se sada nalazi“, rekao je Gruško.
Aleksandar Gruško na koncertu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
SRBIJA
Zamenik Lavrova u Beogradu - na koncertu u Ruskom domu /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala