- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Senzacionalno otkriće: Šimpanze koriste kreme od insekata da bi se izlečile

CC0 / Pixabay / šimpanze
šimpanze - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Pratite nas
Istraživači koji proučavaju primate u nacionalnom parku Loango u Gabonu imali su prilike da zabeleže brojna neverovatna otkrića kada su u pitanju daleki rođaci čoveka.
Na ivici savane, grmovi roda Syzygium trenutno rađaju plodove. Ovo dovodi šimpanzu Pandija u ekstazu. Dok trči ka žbunju ovaj alfa mužjak nestrpljivo bere bobice i stavlja ih halapljivo u usta. Njegov mlađi brat Cezar sledi primer. Sažvakana pulpa im boji usne u plavo. Dok je Pandi još uvek zauzet bobicama, Cezar je otkrio još jedan izvor hrane koji raste u savani - ikako. Užurbano sakuplja što više njegovih plodova. Nešto stavlja u usta, a ostalo nosi u rukama dok se gega na dve noge prema ivici šume gde će ih pojesti na miru.

Senzacija - primati se sami leče

Nacionalni park Loango u Gabonu je ogromno zaštićeno područje na zapadnoj obali Afrike. Predstavlja raj - na više od 1.500 kvadratnih kilometara može se naći nekoliko različitih tipova staništa: prašume, lagune, močvare, savane, kišne šume, poplavne ravnice i šume mangrova. Ovo bogatstvo staništa izazvalo je eksploziju biodiverziteta.
Istraživač sa Univerziteta u Osnabriku Tobaja Dešner i njegova supruga i šef istraživačke grupe za komparativnu kognitivnu biologiju na Institutu za kognitivne nauke Univerziteta u Osnabriku Simona Pika, predvode projekat „Ozouga šimpanze“ u saradnji sa Gabonskim nacionalnim parkom. Istraživački tim već pet godina prikuplja podatke o ponašanju primata. Za ovo vreme snimili su neverovatne scene - poput onih u kojima šimpanze napadaju, ubijaju i jedu mlade šumske gorile, ali i koriste alate pomoću kojih sakupljaju med u podzemnim pčelinjim gnezdima.
Međutim, najveće iznenađenje je izazvalo otkriće da šimpanze u Loangu leče svoje i rane članova iz grupe uz pomoć insekata. Ova vrsta samoizlečenja je ranije bila naučnicima nepoznata kod životinja, stoga ne čudi da je izazvla uzbuđenje u svetu primatologije.

Krema od buba

Sledećeg jutra istraživači posmatraju šimpanze dok brižljivo čiste svoje krzno - radnja kojom životinje dokazuju jedna drugoj svoju naklonost. U centru pažnje je povređeni Teo koji pravi duže pauze, jer ima veliku otvorenu ranu na butini.
Dok mu istraživači prilaze, po izrazu njegovog lica vide da ga muči povređena noga. Daleko od ostalih majmuna, rešio je da se sam pozabavi problemom. Prstima pregleda ranu. Oči mu lutaju po okolnom rastinju i deluje kao da nešto traži. Teova desna ruka munjevitom brzinom poseže za nečim u žbunju i hvata insekta, možda muvu. Stavlja životinju u usta i lagano je gnječi. Zatim dobijenu kašu pažljivo nanosi na svoju ranu, nežno prelazeći preko nje vrhovima prstiju.
Još uvek nije jasno koje insekte šimpanze koriste za svoje meleme i kakvo znanje one imaju o njima. Ukoliko se u insektima kriju supstance sa antibiotskim ili analgetičkim dejstvima - da li to znači da njihova primena ima lekovito dejstvo? Pošto i ljudi često rade slične stvari za koje pretpostavljaju da će ih učiniti zdravim - iako za to nema naučnih dokaza, ovo predstavlja još jednu zajedničku osobinu s ljudima najbližim živim rođacima, prenela je „Nacionalna geografija“.
Šimpanza - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šimpanze za komunikaciju ne koriste jezik, već nešto mnogo kompleksnije
Majmunčić - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Mamini sinovi: Naučnici otkrili fascinantne sličnosti šimpanzi i ljudi
Šimpanza - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Naučnici zabrinuti zbog novootkrivene bakterije koja ubija šimpanze – može da pređe na ljude
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala