- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Zašto Zapad teško razume Rusiju i Srbiju | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Orbita kulture“ razgovaramo o Rusima i Srbima kao zavetnim narodima i o velikanima – Lubardi, Šumanoviću i Mihizu.
Zašto Zapad teško razume Rusiju i Srbiju, kakvi su današnji planovi Zapada s Rusijom i sa nama, ima li dublje, duhovne razlike između istočnih hrišćana, Rusa i Srba, i zapada Evrope, zašto Zapad stalno ponavlja iste greške u odnosu na ova dva naroda – neka su od pitanja koja otvara nedavno objavljena studija „Rusi i Srbi, dva zavetna naroda“ o kojoj govori njen autor sociolog Slobodan Antonić.
Kakvu priči nudi izložba „Lubarda – Jedna priča“ otvorena povodom 115 godina od slikarevog rođenja, u Umetničkom paviljonu niške Tvrđave – otkrivaju kustoskinje i autorke ove postavke Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana“, Dina Pavić iz „Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.
Da li smo knjigom „Jelen noći“ – romanom o Savi Šumanoviću – dobili, kako kaže likovni kritičar Dejan Đorić, tekst jednako fascinantan kao Andrićevi „Razgovori o Goji“ i „Knjiga o Mikelanđelu“ Miloša Crnjanskog? Zašto je za šidskog umetnika slikanje predstavljalo osmi dan stvaranja, zbog čega je „Pijana lađa“ Šumanovićeva Nojeva barka u koju je uložio sve, čak i mentalno zdravlje – za „Orbitu kulture“ objašnjava autor ove jedinstvene knjige, pesnik Dragan Jovanović Danilov.
Ko je sve bio i šta je za srpsku kulturu značio Borisav Mihailović Mihiz, šta ime i delo ovog intelektualca retkog kova znače danas, vek od njegovog rođenja – otkrivaju Vladan Bajčeta iz Instituta za književnost, autor knjige o Mihizu i Petar Arbutina, književni kritičar, urednik u izdavačkoj kući „Službeni glasnik“.
Zašto Zapad teško razume Rusiju i Srbiju | Orbita kulture

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue i analize gorućih pitanja u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
12 Maj, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala